Читај ми!

Odgovori lekara 1. avgust 2015.

RTS-ova onlajn bolnica odgovara na Vaša pitanja i na Vaše zdravstvene nedoumice. U tome nam pomažu lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Vojnomedicinske akademije, Klinike „Dr Laza Lazarević“ i Instituta za majku i dete.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam pitanje u vezi ujeda insekta. Pre oko mesec dana mi je pocrvenela noga u predelu članka, a već sutradan je otekla. Nije bilo bolova i normalno sam hodao. Tog dana sam krenuo na put i u toku noći mi se crvenilo proširilo u prečniku od oko 10 cm. Počeli su i problemi sa hodanjem i još veći otok. Hladio sam taj deo, ali nije bilo efekta i list je postao ljubičast. U klinici su mi izvadili krv i utvrdili da nalazi nisu dobri i posle pregleda stručnog lekara dobio sam "Clindamicin" tablete od 600 mg (3x1).

Trebalo je da ostanem u bolnici zbog posmatranja, ali me na kraju nisu zadržali. Nakon tri dana uzimanja terapije nije bilo vidljivih promena, a čak se ni otok nije povlačio i otišao sam kod doktora gde mi je i previjana noga i dobio sam „Kortizon“ krem. Brine me to što se nakon mesec dana oseća mali bol na dodir u tom predelu i imam nešto poput kapilara (ružičaste boje) koji ne spadaju. Interesuje me Vaše mišljenje šta bi moglo biti i da li imam razloga za brigu zbog tih kapilara ili je to normalno posle terapije u navedenom periodu? (I.Ž)

Odgovor: Na osnovu podataka koje ste dostavili smatram da ste imali infekciju kože, koja je sanirana antibioticima. Kapilari se mogu održavati još neko vreme.Ukoliko se bol bude pojačavao trebalo bi da se javite vaskularnom hirurgu. (Dr Miroslav Kojić, infektolog VMA)

Pitanje: Imam neuredne nokte i neke bele fleke na njima. Da li su nokti znak neke bolesti? (P.M)

Odgovor: Za lepe i negovane nokte potrebno je samo nekoliko saveta: koristite samo lični pribor za nokte (radi sprečavanja infekcija), održavajte nokte čistim i suvim, nemojte agresivno čistiti, brusiti ili utiskivati zanoktice, izbegavajte grickaee noktiju i zanoktica, barem jednom dnevno nokte namažite kremom, izbegavajte odstranjivač laka na bazi acetona, jedite zdravo. Za nokte se često kaže da su ogledalo našeg zdravlja. Po noktima se često mogu prepoznati znakovi brojnih poremećaja i bolesti, kao što su psorijaza, lupus, bolesti srca, bubrega i jetre, dijabetes, anemija, nedostatak drugih vitamina i minerala kao što je cink, pa čak i melanom. Ako su sa udubljenjima, promenjene boje ili oblika treba potražiti savet lekara. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski Venac“)

Pitanje: Već nekoliko godina imam problem sa panikom i nekim strahom, a dolazi iznenada i tada je pritisak veoma visok. Da li postoji neko rešenje za ovo? (N.D)

Odgovor: Potpuno razumem Vaše stanje i znam da Vam nije lako. Dobra vest je da se napadi panike uspešno leče i da osim farmakoterapije postoji i psihoterapija. Pristup svakom pacijentu je individualan, a samim tim i lečenje može različito da traje. Strah je moćan neprijatelj i u borbi sa njim trebaće Vam jak saveznik. To se svakako psihoterapeut-psihijatar kod koga ćete otići sa uputom Vašeg izabranog lekara. (Dr Milica Mugoša)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво