Читај ми!

Odgovori lekara, 18. jul 2015.

I ove subote, RTS-ova onlajn bolnica je sa Vama. Zajedno sa lekarima: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Vojnomedicinske akademije, Klinike „Dr Laza Lazarević“ i Instituta za majku i dete, pomažemo Vam u  očuvanju zdravlja i rešavanju Vaših zdravstvenih nedoumica.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Za nedelju dana idem na more. Kupiću kremu za zaštitu od sunca, ali me zanima kakvu (šta mora da piše na etiketi)? Pre nekoliko  dana sam gledala gostovanje dermatologa u Jutarnjem programu i nisam sve zapamtila. (S.P)

Odgovor: Kreme za zaštitu od sunca birate prema tipu kože. Za svetliju i osetljiviju kožu potrebne su kreme sa većim zaštitnim faktorom (SPF), za tamniju i preplanulu kožu dovoljne su kreme sa manjim zaštitnim faktorom. Preporuka je da se koriste kreme sa titanijum oksidom i da krema obavezno sadrži i zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Kreme mazati posle svakog ulaska u vodu i brisanja. Oni koji idu na letovanje sa decom, moraju da znaju da su deci potrebne kreme sa većim zaštitnim faktorom i sa dodacima za negu i hidrataciju. Zapamtite, duži boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati nije preporučljiv ni za Vas, ni za Vaše dete. Obavezno je nošenje zaštitnih naočara i kapa ili šešira sa obodom. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje:Nemam klima uređaj, a hronični sam bolesnik? Šta da radim,nije mi rešenje ventilator? (P.P)

Odgovor: Ako nemate mogućnosti da rashladite svoj stan/kuću, provodite dva-tri sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće (na primer u klimatizovanim javnim zgradama). Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana (od 10 do 17 časova).

Iskoristite noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore i držite roletne (šalone, zastore)podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašna temperatura niža.

Pitanje: Moja osmogodišnja ćerka danima ima dijareje. Uzimali smo probiotike i nije joj bolje. Šta da radim?

Odgovor: Uzroci dijareje kod dece mogu biti različiti. Do dijareje mogu da dovedu crevne infekcije (bilo da su uzročnici bakterije, virusi ili paraziti), nepodnošljivost određene vrste hrane ili alergija na hranu. Ako je dijareja praćena temperaturom ili povraćanjem verovatno je u pitanju crevna infekcija i potrebno je uraditi pregled stolice na gljivice, bakterije i parazite.

Nepodnošljivost ili intolerancija na hranu manifestuje se bolovima u trbuhu zbog gasova, grčevima i dijarejom. Kod alergije na hranu česte su i promene na koži i u disanju. U svakom slučaju uvesti dijetalnu ishranu i javiti se pedijatru koji će uzeti: detaljnu anamnezu, pregledati dete i savetovati dalje mere lečenja. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво