Читај ми!

Odgovori lekara, 9. maj. 2015.

Vaše dileme i nedoumice i ovog vikenda rešavaju lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Vojnomedicinske akademije i Klinike „Dr Laza Lazarević“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Već šest meseci se nalazim na privremenom radu u jugozapadnoj Africi i kao prevenciju za malariju koristim „dovicin“ tablete od 100 mg. Ovde za mesec dana počinje kišna sezona i najezda komaraca, a u regionu ću biti do kraja godine. Zanima me da li je bezbedno da toliko dugo koristim „dovicin“? Da li da promenim terapiju („malaron“ ili slično)? Da li da uključim još neki preparat? (M.J)

Odgovor: Kada govorimo o Vašem boravku u Africi i o antimalaričnoj profilaksi, savetujemo primenu „malarona“. Taj lek poseduje bolji efekat, a uz manje neželjenih dejstava. Nije potrebno uključivanje drugih preparata u profilaksi malarije ukoliko se on primenjuje. (Dr Miroslav Kojić, VMA)

Pitanje: Ugojila sam se tokom zime i juče sam shvatila da ne mogu ništa da obučem. Držim dijete, pa prekinem. Šta da radim? (S.M)

Odgovor: Uobročite se i bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Na šta mislimo kada kažemo da se uobročite? To znači: ne preskačite obroke i jedite šest puta u toku dana, naravno, ne uvek u istim količinama. Obavezni su: doručak, ručak, užine i smanjena večera. Pronađite meru u svojim „slabostima“ i jedite raznovrsno.

Dajte prednost sezonskom povrću i voću, i to na prvom mestu sirovim salatama: kupusu, zelenoj salati i krastavcu (vlakna i voda omogućiće da budete siti i brže ćete regulisati telesnu težinu, probavu, imaćete lepši i zdraviji ten). Fizička aktivnost je neophodna, makar brza šetnja. (Dr Snežana Jovićić, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Čula sam od mama iz vrtića da su njihovu decu ujeli krpelji. Kako da zaštitim svoje dete? (L.B)

Odgovor: Izbegavajte da se Vaše dete igra u visokoj travi i ulazi u žbunje i birajte parkove sa pokošenom travom (u gradskoj sredini neki parkovi su zaprašeni insekticidom pa su bezbedni), a u šumi šetajte stazom. Znamo da su počele visoke temperature, ali probajte da obučete detetu duže pantalonice ili dokolenice, ako planirate duži boravak u prirodi.

Preporučuje se i odeća svetlijih boja kako bi krpelj bio lakše uočljiv. Zaštitite kožu deteta repelentima - hemijska sredstva koja odbijaju krpelje i komarce. Kada ih kupujete, ona moraju da budu sa proverenom deklaracijom, koji su dozvoljeni za uzrast deteta preko dve godine.

Pridržavajte se i uputstva za dati preparat u kome je naznačeno kako i na koje delove kože ga nanositi. Postoje i biljni preparati: etarska ulja, biljni ekstrakti kod kojih takođe treba biti oprezan zbog mogućih alergija. Posle boravka u prirodi pregledajte detaljno kožu i kosu Vašeg deteta. Proverite i odeću ili je odmah operite. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво