Odgovori lekara, 15. april 2015.

Ove srede po savet lekara ne morate da izađete iz kuće. Dovoljno je samo da pošaljete pitanje na našu adresu. Sa Vama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Pre petnaest godina mi je dijagnostikovana aritmija sa podrhtavanjem pretkomore. Vremenom sam se, uz odgovarajuću terapiju, navikao na svoje stanje. Međutim, nedavno mi je kardiolog promenio beta-blokator. Efekta nema, a sada imam smetnje. Šta da radim? (C.M)

Odgovor: Pre svega je potrebno da se uradi kompletna neinvanzivna kardiološka dijagnostika, kako bi se utvrdila prava priroda aritmije. Na taj način ćemo zaključiti koji vid lečenja je za Vas prihvatljiv i delotvoran. Potrebno je uraditi: HOLTER, EKG i EHO SRCA, Ergometriju, a zatim doneti odluku o korekciji i izmeni terapije. (Dr Ognjen Gudelj, Klinika za kardiologiju VMA)

Pitanje: Pročitala sam na Vašem sajtu da je porast broja obolelih od malih boginja i pretpostavljam da se radi o deci. Ja imam 74 godine i dijabetičar sam. Iznenada sam dobila jaku groznicu sa povraćanjem (trajalo je 2 dana) i mislila sam da je grip. Osetila sam bolove u mišićima i popila sam brufen, koji odavno koristim. Po leđima su mi izbile velike crvene fleke, pa sam se javila dermatologu u privatnoj klinici. Nije ličilo na Herpes, pa sam dobila neku blagu kortikosteroidnu kremu i to je nestalo za dva dana. Ponovila sam analize za nedelju dana i prva dva parametra su bila normalna, ali su antitela ostala visoka. Ja sam 1994 godine imala herpes zoster, a posle dve godine sam otkrila karcinom dojke. Sve je prošlo u najboljem redu i ja sada vodim normalan život, ali me brine da opet može da mi padne imunitet, kao pre 20 godina. Šta znači toliko povećanje antitela? (Lj.R)

Odgovor: Iz Vaših podataka ne može se zaključiti da li je virus sada aktivan ili su povišene vrednosti analize posledica predhodne infekcije u prošlosti. Moraju se dati vrednosti antitela u IgG i IgM frakciji.(Puk.prof.dr Darko Nožić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA)

Pitanje: Moja komšinica već dugo ide kod homeopate. Pitala sam lekara, da li mi je preporučuje. On je rekao da mogu da odem, ali da nije siguran u efekat. Imunitet mi je oslabljen, pa svaku prehladu dobijem. Šta da radim, da li da ipak odem kod homeopate? (S.P)

Odgovor: Homeopatija je oblast alternativne medicine, koja u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest. Efikasnost homeopatskog načina lečenja nije veća od placeba, što se pokazalo u naučnim i kliničkim studijama. Dok su neke studije imale pozitivne rezultate, sistematska evaluacija objavljenih rezultata homeopatskog lečenja nije dokazala njihovu efikasnost. Na Vama je da procenite. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac").

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar