Odgovori lekara, 7. januar 2015.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja, samo na sajtu RTS-a.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Moj tata ima 83 godine, a pre osam je imao karcinom debelog creva. Imao je i metastaze na jetri. Bio je na operaciji i imao je 35 zračenja prostate. Sada ide redovno na kontrole i sve je u granicama normale. Međutim, već duže vreme ima problema sa inkontinencijom. Da li ima neki lek protiv ove dosadne pojave? (S.B)

Odgovor: Bilo bi poželjno da Vaš otac dođe na urološki pregled sa nalazom PSA i urina. Na pregledu bi bio učinjen eho urotrakta sa rezidualnim urinom, a nakon toga će biti razmotrena indikacija za eventualnim urodinamskim ispitivanjem. Lekovi koji opuštaju mokraćnu bešiku povećavaju njen kapacitet i jačaju mišiće koji zatvaraju mokraćni kanal i nisu indikovani kod pacijenata koji su imali operaciju creva, jer utiču na rad creva. (tim Klinike za urologiju, VMA)

Pitanje: Živim  u Australiji, ali neke reči ne razumem. Putem rendgena su mi našli da mi je slezina uvećana na 36 centimetara, a ovde to zovu splen. Pitam se šta će mi specijalisti uraditi sledećeg utorka? Da li je to opasna bolest i kako se može izleči? (C.P)

Odgovor: Slezina je uobičajeno veličine 12 cm, a njeno povećanje poznato je kao splenomegalija. Uzroci povećanja mogu biti virusne i  bakterijske infekcije i paraziti. Takođe, uzroci mogu biti i bolesti jetre, razna maligna oboljenja, ali i neke autoimune bolesti. Morate da uradite dodatne analize i zato je najbolje  da se javiti specijalistima kako bi Vas uputi na dalje pretrage. Nemate razloga za strah, što se ranije uzrok otkrije, to su i prognoze bolje. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imam dvoje dece i dve unuke. Radni vek sam provela kao crtač u projektantskoj firmi, a od 1990 godine sam u invalidskoj penziji. Imala sam uspešnu operaciju debelog creva. U 2011. sam imala bolove. U brisu su mi nađene stafilokoke, a po antibiogramu mi je određen cefaleksin. Bila sam i hiperbatičnoj komori, na kontroli kod vaskularnog hirurga i urađen mi je rentgen levog skočnog zgloba. (K.V)

Odgovor: Poštovana, s obzirom na to  da niste postavili konkretno pitanje mogu samo da prokomentarišem činjenice koje ste izneli. Operacija debelog creva je završena i sa tim nemate problema, za štitnu žlezdu ste pod terapijom i najbitnije su redovne kontrole. Što se tiče šećera i povišenog pritiska najbitnije je da se pridržavate saveta oko načina života (ishrane, fizičke aktivnosti i redovnog korišćenja lekova).

Sada Vam je najveći problem neuropatija (koju možete jedino rešavati berlithionom kao i do sada) i ranica na nozi. Ranica na nozi je obično dugotrajan problem i zato je bitno pridržavati se svih uputstava vaskularnog hirurga i dermatologa. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar