Odgovori lekara, 6. 12. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja, samo na sajtu RTS-a. Ove subote dobijate savete od lekara Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam 80 godina. Zbog visokog pritiska koristim: „amiodaron“, „hemokvin“, „vazotal“ i „propranolol“. Želeo bih da tokom zimskih meseci koristim C vitamin u obliku Natrium (Sodium) Ascorbata, za koji je rečeno da je čist C vitamin bez askorbinske kiseline. Međutim, brine me ono Natrium u imenu preparata. Znači li to da je ovo jedinjenje u kome ima soli, da li je to kuhinjska so ili neki drugi oblik soli koji ne utiče na povećanje krvnog pritiska? (M.V)

Odgovor: Natrijum askorbat predstavlja oblik sintetskog vitamina C koji organizam može da apsorbuje u većoj meri. Uobičajena količina natrijuma u jedinjenjim natrijum askorbata je 131 mg na 1.000 mg askorbinske kiseline, ali to može varirati od proizvoda i proizvođača. Soli natrijuma utiču na porast krvnog pritiska, a umerena količina soli koja doprinosi održavanju dobrog krvnog pritiska je 2-4 g, tako da vam 131 mg natrijuma u ovom preparatu neće pogoršati krvni pritisak ukoliko je Vaša ishrana odgovarajuća. Pretpostavljam da se pridržavate saveta da ne jedete povrće iz turšije, mesne prerađevine i druge konzervisane namirnice koje su pravi rudnici soli. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imam 26 godina, a sa 16 sam dobila prve akne. U početku su bile sitne bele i bilo ih je mnogo, ali sam pre četiri godine počela da dobijam one velike hormonske po obrazima, bradi i slepoočnicama. Pila sam kontraceptivne pilule i lice mi se tada sredilo. Kada sam prestala, opet je sve počelo. Da li ima leka? Deset godina se borim sa aknama i svašta sam probala. (M.J)

Odgovor: Akne (bubuljice) predstavljaju hronično zapaljenjsko obolenje lojnih žlezda za čiji nastanak su odgovorni brojni faktori: nasleđe, hormonski status, suženje izvodnog kanala lojne žlezde, određene bakterije, imunitet. Najčešće se javljaju u pubertetu i adolescenciji i najizraženije su oko 18 godine, a najčešće se povlače do 25 godine.

Postoji veliki broj proizvoda u prodaji koji se koriste za njihovo lečenje, a mnogi nemaju nikakav klinički dokazanih efekata. Uopšteno govoreći, uspešno lečenje daje malo vidljivih efekata u toku prve dve nedelje, a potom se akne postepeno povlače tokom tri meseca, nakon kojih poboljšanje dostiže stanje stagnacije. Lečenja koja obećavaju poboljšanja u roku od dve nedelje verovatno će se na kraju pokazati kao razočaravajuća.

Obratite se dermatologu, koji će proceniti da li su sve mogućnosti lečenja iscrpljene. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar