Читај ми!

Odgovori lekara, 3. 12. 2014.

Ove srede medicinske savete samo na RTS-u daju lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam danima bolove u levom delu stomaka. Šta bi to moglo da bude? Moram da napomenem, da nisam išao kod lekara. (D.P)

Odgovor: Svaki bol u stomaku zahteva pregled lekara. Vaš izabrani lekar će na osnovu anamneze i pregleda proceniti šta je dalje potrebno uraditi. (Doktor Milena Turubatović, Dom zdravstva „Savski venac“)

Pitanje: Imam 39 godina i od prošle godine su počeli moji problemi sa alergijom. Liče na ujed komarca i na početku su nesnosno svrbeli, a meni je ličilo na koprivnjaču. To je ubrzo prošlo, međutim u julu su se tegobe vratile. Najviše sam ih imala na laktovima, kolenima i skočnim zglobovima. Sa hranom nije povezano bar ja to nisam primetila, nemam nikakve zdravstvene tegobe. Pre nekoliko meseci sam vadila krv i rezultati su bili dobri. Moja doktorka kaže da je to na nervnoj bazi i ne šalje me dalje. Kao mala sam patila od takvih alergija i nisam ih imala do prošle godine. Molim Vas za savet, šta da radim? Da li je to za ispitivanje ili je samo stres? (I.P)

Odgovor: Nemojte paničiti. Sami navodite da se to samo od sebe vrlo brzo povuče, tako da je bitno da ako se ponovo pojavi, javiti se svom lekaru. Ako proceni da ne može sam da reši problem uputiće Vas dermatologu. S obzirom da navodite da ste nervozna osoba, može se desiti da Vas cela koža svrbi. Zato možete u dogovoru sa lekarom uzeti neki lek koji će Vas opustiti i umiriti. (Doktorka Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Da li se na VMA radi operacija podizanja bešike kod žena tzv. mrežicom kao posledica slabljenja usled stres inkontinencije? Moja majka (67) već dugo ima dijagnostikovanu ovu bolest, pije lek „ditropan“, ali nema poboljšanja. Simptomi su neprijatni i remete joj velikoj meri normalan život. (S.V)

Odgovor: Ova vrsta operacije se obavlja na VMA. Potrebno je prethodno da odete na pregled kod urologa. (Vojnomedicinska akademija).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво