Odgovori lekara, 29. 11. 2014.

Ove subote po savet lekara ne morate da izađete iz kuće. Sa Vama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam problem sa hranom, jer bilo šta da pojedem stvara mi se višak kilograma. Pre godinu dana sam imao 100 kilograma, a sada, posle rigorozne dijete, 70. Zanima me da li možete da me posavetujete šta da jedem, koja hrana manje goji? Trenutno jedem: voće, povrće, žitarice i mleko. Imam 28 godina. (B.S)

Odgovor: Mislim da je veoma važno da potražite savet lekara koji se bavi ishranom. Nakon detaljnog merenja i laboratorijskih analiza, propisaće vam se režim ishrane koji neće biti povod vraćanja kilograma. Ujedno ćete u razgovoru sa njim sticati znanja šta je to pravilna ishrana i koja hrana „ne goji“, kada i koliko treba jesti i koliko je važno vežbati. Ujedno će vas i redovnim kontrolama motivisati da se dobro i zdravo hranite.Proverite u Vašem domu zdravlja,ko se bavi ishranom i obratite mu se za pomoć. (Dr Tatjana Mraović, dijetolog VMA)

Pitanje: Šta preduzeti kada se povremeno javi krv u stolici? (I.B)

Odgovor: Prisustvo krvi u stolici znak je oboljenja crevnog trakta. Potrebno je da se javite Vašem izabranom lekaru koji će na osnovu anamneze i pregleda dati predlog lečenja i ukoliko je neophodno, uputiti vas na dopunske dijagnostičke procedure. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“

Pitanje: Letos sam izgoreo na suncu. Kada su plikovi prošli, koža je ostala depigmentisana. Interesuje me da li postoji neki preparat ili tretman koji je potreban da bi se koža vratila u prvobitno stanje? (A.V)

Odgovor: Da bi dobili adekvatnu pomoć, potrebno je da se javite nadležnom dermatologu koji će obaviti pregled i predložiti lečenje, ako je potrebno. Ukoliko niste u mogućnosti da odete na pregled preporučujemo vam da nanosite „eucerin“ 10 posto urea losion na kožu dva puta dnevno. (Puk. prof. dr Radoš Zečević, Klinika za kožne i polne bolesti VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 02. dec 2014, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

Poštovani

Nekoliko meseci ima probleme ginekološke prirode, vaginalno pecknaje i i tup bol u predelu jajnika. radila sam vag. i cerv. briseve imala sam bakterije koje sam lečila po antibiogramu. Na zadnjem brisu sve u redu, nema patogenih bakterija ni gljivaica, a meni tegobe nisu prošle.Krvna slika u redu i urinokultura sterilna.Na ultrazvuku levi jajnik uvećan i policističan a desni normalan.Terapija nekoliko dana deksazon i actasulid, malo bolje, ali se nakon menstruacije pogoršalo. Opet rađen bris, sve u redu , nema patogenih bakterija ni gljivica. Ne znam šta je više u pitanju i koje analize da uradim. Najviše me plaši svakodnevan tup bol u predelu jajnika. Unapred zahvalna.Imam 37 god. nisam trudna sigurno zbog apstinencije, bez operacija i spontanih pobačaja.

(subota, 29. nov 2014, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

inzenjer

Trenutno nemam pitanja za lekare (hvala Bogu) ali samo sam hteo da kazem da je ovo super ideja i da me je bas prijatno iznenadila od strane RTS-a. pozdrav

(subota, 29. nov 2014, 18:50) - ☺ [neregistrovani]

Doktore, zašto mi je naglo opadala kosa


a otkad koristim samo šampon za tuširanje i za kosu naglo se smanjilo opadanje ostatka kose?