Odgovori lekara 19. 11. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja, samo na sajtu RTS-a. Ove srede  dobijate savete od lekara Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Planiram trudnoću, ali imam herpes godinama. Šta da radim? (S.M)

Odgovor: Vi u svom pitanju niste naveli o kojem tipu herpesa se radi. Postoje dva tipa herpes simplex virusa (HSV). Tip HSV-1 izaziva infekciju uglavnom usne sluzokože, a tip HSV-2 infekciju genitalnog trakta. Infekcija se može javiti kao primarna i sekundarna. Nakon primarne infekcije virus ostaje u organizmu. Prilikom pada imuniteta, fizičkog napora, stresnih situacija može doći do reaktivacije virusne infekcije. Potrebno je da jačate imunitet i da se konsultujete sa svojim ginekologom.  (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Skoro godinu dana imam problem sa mokrenjem, odnosno na svaka dva meseca piškim krv. Bezbolno, bez ikakvih tragova na donjem vešu. Urin i urea su uredni. Pijem lekove za štitnu žlezdu. (Lj. L)

Odgovor: Mokrenje krvi može da bude prisutno na početku uriniranja, tokom celog akta i pri kraju. Krv može biti roze, izrazito crvene ili tamnocrvene boje. Ta boja može da ukaže gde se problem nalazi: u mokraćnoj bešici, bubregu ili prostati. Bezbolnu hematuriju treba shvatiti ozbiljno. Potrebno je što pre uraditi lakoratorijske analize i ultrazvuk urotrakta. U zavisnosti od nalaza, izabrani lekar će Vas uputiti urologu ili nefrologu. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Već dva dana imam jake bolove odmah ispod grudnog koša i čini mi se da mogu da napipam tvrdu kuglicu. Trenutno sam na dijeti i redovno vežbam. (S. P)

Odgovor: Svako ko trpi jake bolove, pogotovu u regiji koju navodite treba da se javi na pregled svom lekaru. Samo pregledom možemo utvrditi uzrok vašeg bola i prirodu kuglice koju ste napipali ispod grudnog koša. Za sada je savet da prekinete sa fizičkim aktivnostima, dok se ne definiše uzrok Vaših tegoba. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar