Odgovori lekara, 22. 10. 2014.

Sreda je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Da li se kortikosteroidi savetuju kod alergija? Doktorka mi ih je prepisala, ali nisam sigurna da li da ih uzimam? (I. B.)

Odgovor: Kortikosteroidi inhibiraju zapaljenske i imunološke procese u organizmu. Kortikosteroidi se između ostalog koriste i u terapiji alergijskih i autoimunih bolesti (anafilaktički šok, eritemski lupus, angioneurotski edem, alergijski rinitis, serumska bolest, urtikarija, reakcija na lekove, ubodi insekata, mijastenija gravis, sarkoidoza, bronhijalna astma i sl.).

Ukoliko Vam je Vaš lekar preporučio terapiju kortikosteroidima, svakako je potrebno da je se pridržavate. (Dr Sandra Mrđa, DZ "Savski venac“)

Pitanje: Lekar mi je savetovao homeopatiju. Šta je to, da li je savetujete?

Odgovor: Homeopatija je oblast alternativne medicine, koja u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest. Efikasnost homeopatskog načina lečenja nije veća od placeba, što se pokazalo u naučnim i kliničkim studijama. Dok su neke studije imale pozitivne rezultate, sistematska evaluacija objavljenih rezultata homeopatskog lečenja nije dokazala njihovu efikasnost. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Kada nisam fizički aktivan, čim legnem ohlade mi se stopala, a posle toga i celo telo i počinje da se javlja bol. Ovi problemi su veoma izraženi tokom zime. (D. M.)

Odgovor: Hladne noge su posledica loše cirkulacije. Najčešće to ide sa godinama i pridruženim bolestima. U najvećem broju slučajeva ateroskleroza dovodi do loše cirkulacije.

Faktori rizika su: pušenje, dijabetes, povećan nivo lipida u krvi, fizička neaktivnost. Uradite kolor dopler krvnih sudova nogu da se utvrdi njihovo stanje. Za poboljšanje cirkulacije savetuju se kupke sa eteričnim uljima, redovno kretanje. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar