Читај ми!

Odgovori lekara, 4. 10. 2014.

Ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovaraju na Vaša pitanja. Čitajte nas i u ponedeljak. Upoznajemo Vas sa integrativnom medicinom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Ušli smo u još jedan oktobar. Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke. Stručnjaci napominju da u svetu svaka deseta žena oboli od ovog karcinoma, ali da iako je broj obolelih žena iz godine u godinu veći, stopa smrtnosti je sve manja baš zbog prevencija.Takođe uočeni su i pomaci u lečenju-dodavanjem leka na standardnu terapiju koja se koristi u lečenju pacijenata sa metastatskim rakom dojke postignuto je produženo preživljavanje za 15,7 meseci. Prosečno preživljavanje obolelih koji su lečeni ovom terapijskom opcijom danas iznosi gotovo pet godina.

Pitanje: Poštovani imam hiatus herniju. Šta da radim, da li da je operišem? (I.C)

Odgovor: Postoji nekoliko tipova hernija hijatusa jednjaka i u zavisnosti od izraženosti simptoma sprovodi se i odgovarajuća terapija. Ukoliko su prisutni simptomi i udružen GERB (gorušica, mučnina i usporeno pražnjenje jednjaka i želuca) savetuje se promena životnih navika. Predlaže se da se podigne uzglavlje kreveta, uzimaju mali a česti obroci, da se izbegavaju kasni večernji i obroci tokom noći, kao i zauzimanje ležećeg položaja nakon obroka.

Savetuje se izbegavanje začinjene hrane, konzumiranje kafe, alkohola i prestanak pušenja. Od medikamenata se preporučuju antacidi (mešavine aluminijum- ili magnezijum-hidroksida), prokinetici (metoklopiramid ili motilium) i IPP (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol). Hirurško lečenje se primenjuje kod velikih klizajućih hernija hijatusa sa pratećim kardiorespiratornim komplikacijama, kao i ukoliko dođe do uklještenja ili krvarenja. (Doktorka Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Za manje od godinu dana, ćerki mi je izraslo 10 zuba. Da li je to normalno? Napominjem da ima samo 18 meseci. (B.B)

Odgovor: Nemojte se opterećivati što nicanje zuba ne ide kako piše u knjigama, jer vremenske varijacije mogu biti velike. Ono što je bitno dete treba da ima svih 20 mlečnih zuba u uzrastu 2-3 godine, a sve stalne zube do 12-13 godine. I čim se pojavi prvi zubić kupite odgovarajuću četkicu i pastu i počnite sa pranjem zuba. (Doktorka Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Koji su simptomi depresije? Danima ne ustajem iz kreveta, ne izlazim, ne javljam se na telefon.Imam trenutno neke probleme na poslu,pa sam uzela bolovanje. Ne znam da li to može biti razlog. (P.J)

Odgovor: Depresija kod odraslih se uglavnom ispoljava kao povišena tuga, plač i razdražljivost. Depresivne osobe se često zatvaraju u svoj stan i u svoj svet i odbijaju kontakte s drugima. One odbijaju mogućnosti da ih neko oraspoloži i sasvim se prepuštaju procesu patološkog tugovanja. Osoba postaje neuredna, ne vodi računa o higijeni, nije zainteresovana da se ulepšava i ostavi pozitivan utisak na druge.

Ovakva osoba je potpuno prepuštena svojim „crnim" mislima i samosažaljenju. Njene misli se šire na sve nepravde koje je ikada doživela, ona se oseća neadekvatno i potpuno bespomoćno. Kada depresivna osoba poželi da izađe iz kruga svog žaljenja, ona to čini na samodestruktivan način. Često zloupotrebljava lekove, pa i druge psihoaktivne supstance. (Doktorka Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво