Читај ми!

Odgovori lekara, 1. 10. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Uoči Svetskog dana srca, podsećamo Vas koji su faktori rizika odgovorni za nastanak bolesti srca:

1. Pušenje - izaziva petinu svih kardiovaskularnih bolesti. Pušači imaju dvostruko veći rizik da dobiju srčani  i moždani udar, u poređenju sa nepušačima. 

2. Nepravilna ishrana - Smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20 odsto svih bolesti srca i krvnih sudova. Prekomerna telesna težina u dečijem uzrastu povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara pre 65. godine života za 3 do 5 puta. 

3. Nedovoljna fizička aktivnost - doprinosi starenju krvnih sudova. Odgovorna je za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara. Predstavlja i faktor rizika za nastanak: gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.

Pitanje: Dugo sam pio Oligogal sa selenom. Ne mogu trenutno da ga nađem. Da li ima zamene i da li je on dovoljan? (S.A)

Odgovor: Poštovani, niste naveli ni koliko imate godina, ni kakvo je Vaše zdavstveno stanje. Zato pretpostavljam da Oligogal ne uzimate na svoju ruku, već da ga je preporučio lekar. Znajte da su lekovi za imunitet: pravilna ishrana, fizička aktivnost i san. Ukoliko je potrebno, savetuju se i dodaci ishrani, poput Oligogala. Selen i hrom su esencijalni elementi i neophodni su za normalno funkcionisanje organizma. Cink ima značajnu ulogu kao aktivni sastojak velikog broja enzima koji učestvuju u metabolizmu i doprinosi jačanju imuniteta, tako da možete naizmenično piti Oligogal sa selenom, hromom i cinkom. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Više od mesec dana moj otac ima probleme sa trnjenjem i bolom u desnoj šaci. Doktorka je rekla da nema potrebe da idemo na dalje analize. Tegobe nisu nestale, a javljaju se najčešće noću kada se šaka umiri. Da li da idemo kod lekara? (B.J)

Odgovor: Prema opisu simptoma može da se pretpostavi da je problem sa vratnim delom kičme. Potrebno je uraditi rendgenski snimak vratnog dela kičme i neurološki pregled, pa prema nalazu odlučiti o daljem lečenju. Do tada nastavite sa terapijom, koja je i preporučena. Kreme mažite na zadnji deo vrata, a koristite analgetike koji bi trebalo da smanje bol. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Već mesec dana imam napade kašlja i onda počinje gušenje. Kome da se obratim za pomoć?

Odgovor: Javite se izabranom lekaru, radi opšteg pregleda. U zavisnosti od nalaza, on će Vam predložiti koje analize još da uradite. Verovatno će biti potrebna da uradite krvnu sliku i biohemiju sa hormonima štitne žlezde, kao i rendgen pluća. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво