Odgovori lekara, 3. 9. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, odgovaraju na Vaša pitanja.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam 16 godina i već nekoliko godina (dve-tri) mi srce kuca izuzetno jako. Na primer kada se tuširam jasno se vidi pomeranje grudnog koša, a tada nisam ni umoran. Kroz majcu se takođe može primetiti kucanje srca, ako se dobro zagledam. Verovatno je u pitanju stres, ali kod lekara nisam išao. Da li imate neki savet? (A.L)

Odgovor: Poštovani, niste naveli da imate neke tegobe poput vrtoglavice, omaglice, malaksalosti, da ste gubili svest pa imam utisak da Vas ta lupanja srca ne ometaju u svakodnevnim aktivnostima. Najverovatnije je da su u pitanju bezazlene tahikardije koje su posledice rasta i razvoja (kod visoke i tanke dece su česte) ili da su posledica Vaših emotivnog doživljaja. Ali s obzirom na to da traju dugo, već nekoliko godina, javite se svom pedijatru koji će proceniti potrebu za daljim ispitivanjem. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Boli me levo uvo na dodir već neko vreme (15 dana). Nemam temperaturu, pa sumnjam da je upala. Šta može biti, moram li kod doktora? (S.I)

Odgovor: Umesto da razgovaramo o mogućim razlozima pojave bola mnogo bolje za Vas je da se javite specijalisti ORL na pregled. Tako će se utvrditi šta je uzrok Vaših tegoba i dobićete terapiju. Odgovor je da idete kod lekara. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar