Читај ми!

Odgovori lekara, 30. 8. 2014.

Sa nama su i ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije. Oni su odgovarali na Vaša pitanja.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

 

Sve o ALS-u: Kako ALS nastaje, koji su simptomi i da li ima leka? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dajemo Vam u ponedeljak.

Pitanje: Od proleća čuvam mače i primetila sam da imam tegobe vezane za gastrointestinalni trakt. Bojim se da sam dobila neke parazite. Moram da napomenem da sam pila dosta lekova: antibiotike, protiv bolova. Svakodnevno osećam da mi je stomak: napet, nadut, osećam neki pritisak u donjem delu stomaka i imam povećane gasove.

Odgovor: S obzirom da čuvate mače i plašite se glista, potrebno je samo da uradite pregled Vaše stolice na parazite. Ako mače čistite od glista po preporučenom rasporedu od strane veterinara, nemate razloga za strah. Što se tiče nadutosti, period proleća i leta je period kada jedemo dosta svežeg voća i povrća koje može stvarati gasove. Pokušajte da izbegnete hranu koja stvara gasove (mahunarke, slatkiše, sveže voće i povrće, kupus, kelj i sl.), a ako to ne pomogne javite se svom lekaru da Vam da dalje preporuke. (Dr Milena Turubatović, DZ Savski venac“)

Pitanje: Imam 19 godina i od svoje 13. godine imam ginekomastiju. Obavio sam sve preglede. Osim izgleda, nemam nikakvih drugih problema. Ginekomastija je imala ogroman uticaj na moj život i zbog nje sam gotovo čitav život proveo u skrivanju. Prošle godine mi je dijagnostikovana depresija i doktor mi je prepisao sipraleks i nakon terapije koja je trajala skoro godinu dana psihijatar je u izveštaju napisao da je moja depresija usko povezana sa ginekomastijom. Tako mi je rečeno u KC u Kragujevcu, međutim čuo sam da se u nekim gradovima u Srbiji ova operacija vrši besplatno (možda i nije tačno) i kada sam pozvao Republički fond za zdravstveno osiguranje da vidim o čemu se radi, oni nisu umeli da mi odgovore, jer nisu ni znali šta je to ginekomastija. Tip ginekomastije koji imam nikada se neće povući. Nisam u mogućnosti da platim operaciju, a ne znam kome da se obratim.

Odgovor: Problem ginekomastije je relativno čest u savremenoj populaciji i na neki način karakterističan za osobe u Vašem uzrastu. Hirurško lečenje ginekomastije se može obaviti uz odgovarajući uput o trošku Republičkog fonda. Prethodno, neophodno je pribaviti validan nalaz nadležnog endokrinologa, nakon čega možete doći u Kabinet za plastičnu hirurgiju VMA, gde ćemo obaviti pregled i zakazati hiruršku intervenciju. Dakle, sa overenim uputom nećete snositi nikakve troškove lečenja. (Puk. doc. dr Nenad Stepić, Klinika za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA)

Pitanje: Mladić od 18 godina se sunčao, dobio plikove i kada se koža sanirala, ostala je depigmentisana koža. Interesuje me da li postoji neki preparat ili tretman koji je potreban da bi se koža vratila u prvobitno stanje? (A.V)

Odgovor: Da bi dobili adekvatnu pomoć, potrebno je da se javite nadležnom dermatologu koji će obaviti pregled i predložiti lečenje, ako je potrebno. Ukoliko niste u mogućnosti da odete na pregled preporučujemo vam da nanosite „eucerin" 10 posto urea losion na kožu dva puta dnevno. (Puk. Prof. dr Radoš Zečević, Klinika za kožne i polne bolesti VMA)

 Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара