Читај ми!

Sve o eboli – život u vanrednom stanju

Epidemija ebole u zapadnoj Africi odnela je 1.427 života, od 2.615 poznatih slučajeva zaraze, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Pogođene su četiri zemlje – Gvineja, Liberija, Nigerija i Sijera Leone.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Šta je ebola?

Retka ozbiljna i često smrtonosna bolest, tako bi mogla da se opiše ebola. Ova virusna bolest poznata je i kao ebola hemoragijska groznica.

Simptomi

Groznica, slabost, bol u mišićima, glavobolja i bol u grlu, prvi su simptomi. Nakon toga se javlja: povraćanje, dijareja, poremećaj funkcije jetre i bubrega, a u nekim slučajevima unutrašnje i spoljašnje krvarenje.

Put prenošenja 

Ebolu možete da dobijete u bliskom kontaktu sa krvlju, sekretima i drugim telesnim tečnostima zaraženih osoba ili zaraženih životinja. Smatra se da su leteće lisice (slepi miševi koji se hrane voćem) prirodni rezervoar zaraze. Virus se ne prenosi vazduhom.

Mere prevencije

Lekari savetuju da izbegavate kontakt sa pacijentima koji imaju simptome bolesti, odnosno sa njihovim telesnim tečnostima, izbegavajte bliski kontakt i sa divljim životinjama. Voće i povrće ljuštite i vodite računa o higijeni ruku. Lekari moraju da nose: maske, kecelje, rukavice. 

Stručnjaci poručuju da razloga za paniku nema, ali da morate da se pridržavate svih preventivnih mera koje smo naveli.

Ako i dobijete groznicu, dijareju, a boravili ste u zemljama u kojima je epidemija ebole, obratite se lekaru. Moguće je da je reč o nekoj drugoj tropskoj bolesti poput malarije.

Lečenje

Za ovo teško, akutno virusno oboljenje ne postoji ni vakcina, niti delotvorni lek. Poznati antivirusni lekovi i antibiotici, nemaju efekat. Smrtnost se kreće i do 90 odsto. Trenutno se ispituju potencijalni lekovi za ebolu i oni su u eksperimentalnoj fazi.

Nastanak

Ebola se prvi put pojavila 1976. godine u selima duž reke Ebole u Sudanu i Kongu. Najveća epidemija do sada zabeležena je u Ugandi 2000. godine: 425 obolelih i 224 preminula. Ipak, epidemija koja je trenutno pogodila zapadnu Afriku najveća je do sada.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво