Odgovori lekara, 23. 8. 2014.

Svake subote na Vaša pitanja odgovaraju stručnjaci – lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Sve o eboli: Kako se ebola prenosi, kako da se zaštitite i šta da izbegavate? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dajemo Vam u ponedeljak.

Pitanje: Ja sam pacijent sa Kronovom bolešću. Interesuje me, da li postoji neka konkretna dijeta koja bi mi pomogla sa ovom bolešću? I koliko košta biološka terapija "Remicade" i "Humira"? (N.M)

Odgovor: Kronova bolest  je hronično zapaljensko oboljenje gastrointestinalnog trakta koje može zahvatiti svaki njegov segment, a čija je etiologija nepoznata. Veoma je značajno njeno rano otkrivanje, pridržavanje određenog režima ishrane i života, kao i adekvatna terapija.

Dijeta za Kronovu bolest obuhvata češće manje obroke, prekid pušenja, prekid unosa gaziranih napitaka, alkohola, pripremu namirnica na drugačiji način (bez prženja i unosa veće količine masti i jakih začina), kao i izbegavanje preteranog unosa vlaknastih materija, slatkiša, mleka i mlečnih prerađevina (često postoji udružena intolerancija na laktozu) uz adekvatan unos proteina, vitamina i tečnosti.

Pristup svakom pacijentu treba da bude individualan jer nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok kod drugih iste namirnice dovode do nelagodnosti. Vođenje dnevnika ishrane pomaže u otkrivanju namirnica koje izazivaju tegobe. Takođe, ni preterano isključivanje namirnica iz ishrane nije dobro jer može dovesti do pothranjenosti, slabljenja imuniteta i češćih infekcija.

Biološka terapija kao vid izbora lečenja je namenjena pacijentima sa težim oblikom Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Bolesnik koji ne odgovori na terapiju kortikosteroidima i imunosupresivima postaje kandidat za njenu primenu. Pacijenti u našoj zemlji ne kupuju biološku terapiju, već istu dobijaju besplatno na osnovu mišljenja komisije RFZO. (Dr Irina Brčerević, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju VMA)

Pitanje: Mamina dijagnoza je nakon snimanja EEG- osnovna aktivnost srednje izražena, srednje volontirana, umereno iregularna, dominacija talasa frekfencije 8 i 7 cps subdominacija 10 cps. Vizuelna blokada osrednja. Iznad FT regiona levo beleže se povremeno jasnije u vremenu HV i IFS srednje volontirani zastrmljeni talasi. Jasno profilisani specifični grafoelementi se ne registruju. Zaključak: u današnjem EEG-u uočava se postojanje izvesne kortikalne nestabilnosti iritativnog tipa što se ispoljava iznad čeonih i levih temporalnih regiona. Doktorka je rekla da ima Alchajmerovu bolest. Da li se to na osnovu ovoga može zaključiti? Inače mama ima 69 godina.

Odgovor: Na osnovu Vašeg pisma ne može se zaključiti da Vaša majka ima Alchajmerovu demenciju. Za potvrdu iste potrebno je dopunsko testiranje. Možete se javiti na Kliniku za neurologiju Vojnomedicinske akademije radi pregleda. (puk. prof. dr Ranko Raičević, Klinika za neurologiju VMA)

Pitanje: Kada mnogo radim i imam stresove, osećam probadanja kroz grudni koš. Uvek pomislim da je to zbog napora. Ono što me zanima da li dobro mislim ili mi je potrebna neka terapija? Nisam išla na preglede. (S.M)

Odgovor: Probadanje u grudima  je simptom koji zahteva ozbiljan pristup. Savetujem da se obratite svom izabranom lekaru da bi obavio pregled i potrebne  dijagnostičke procedure, kako bi se utvrdilo poreklo probadanja u grudnom košu. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Stomak mi je naduven, a imam osećaj kao da mi želudac teško vari. Kada gutam imam utisak da mi je knedla u grlu. Imam 48 godina. (S.Đ)

Odgovor: Tegobe koje opisujete mogu biti uzrokovane različitim stanjima. Potrebno je da se obratite Vašem izabranom lekaru koji će obaviti razgovor i potreban pregled. Do odlaska kod lekara promenite način ishrane kako biste olakšali tegobe sa varenjem (manji a češći obroci, nezačinjena i nemasna hrana). (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. avg 2014, 00:53) - reply [neregistrovani]

Paleo ishrana za pacijente sa kronovom bolešću

Samo da ostavim komentar za pacijentkinju sa Kronovom bolešću a i za sve ostale- postoji ishrana koja može da vam pomogne- to je Paleo ishrana ili LCHF. Guglajte i informišite se o tome. Takođe izguglajte ovo---> Against All Grain, tu ćete naći sve o tome kako se žena potpuno izlečila od autoimune bolesti tako što je prešla na Paleo ishranu i izbacila iz ishrane sve žitarice