Читај ми!

Odgovori lekara, 6. 8. 2014.

Svake srede stručnjaci odgovaraju na Vaša pitanja. Sa nama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Kako se prenosi ebola, ko je ugrožen i kako da se zaštitite, čitajte u rubrici Saveti lekara. Pripremamo i rubrike o deci i sunčevim zracima i šta je najbolja zaštita za njih.

Pitanje: Kada mnogo radim i imam stresove, osećam probadanja kroz grudni koš. Uvek pomislim da je to zbog napora. Ono što me zanima – da li dobro mislim ili mi je potrebna neka terapija? Nisam išla na preglede. (S. M.)

Odgovor: Probadanje kroz grudni koš ne smete tako olako shvatati, to je simptom koji zahteva ozbiljan pristup. Savetujem da se obratite svom izabranom lekaru da bi se obavio pregled i potrebne dijagnostičke procedure kako bi se utvrdilo poreklo probadanja. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Počela sam da držim dijetu, a obožavam voće. Da li da ga izbegavam tokom nje? Koje voće ima najviše šećera? (P. P.)

Odgovor: Višak kilograma i nepravilna ishrana su veliki problem savremenog čoveka. Kad počinjete sa restriktivnom ishranom najbolje bi bilo da konsultujete nutricionistu koji sada postoji u skoro svakom domu zdravlja i koji će Vam na osnovu zdravstvenog stanja savetovati najbolji način ishrane za Vas.

Opšti savet je da ishrana bude izbalansirana i da sve vrste namirnica budu zastupljene, ali da količine budu manje, da se unosi više salata i svežeg povrća. Problem sa voćem je što sadrži velike količine šećera pa bi trebalo izbegavati grožđe, urme, smokve, banane, kruške. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Na televiziji čujem da se govori o laparoskopiji? Kakva je to metoda? Da li je tačno da je bolja od običnih operacija? (J. M.)

Odgovor: Operativna laparoskopija predstavlja način pristupa operativnom polju u trbušnoj duplji. Kroz nekoliko otvora na trbuhu, promera 3-10 mm, uvode se instrumenti kojima se operiše i kamera pomoću koje se operativno polje posmatra na monitoru. Metoda se izvodi u opštoj anesteziji. Prednost laparoskopske hirurgije je mala trauma, manji bol, uspostavljanje crevne peristaltike (rada creva) u prvih šest sati nakon operacije, kratka postoperativna hospitalizacija, smanjen perioperativni morbiditet i mortalitet, brži oporavak, bolji estetski efekat. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво