Odgovori lekara, 6. 8. 2014.

Svake srede stručnjaci odgovaraju na Vaša pitanja. Sa nama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Kako se prenosi ebola, ko je ugrožen i kako da se zaštitite, čitajte u rubrici Saveti lekara. Pripremamo i rubrike o deci i sunčevim zracima i šta je najbolja zaštita za njih.

Pitanje: Kada mnogo radim i imam stresove, osećam probadanja kroz grudni koš. Uvek pomislim da je to zbog napora. Ono što me zanima – da li dobro mislim ili mi je potrebna neka terapija? Nisam išla na preglede. (S. M.)

Odgovor: Probadanje kroz grudni koš ne smete tako olako shvatati, to je simptom koji zahteva ozbiljan pristup. Savetujem da se obratite svom izabranom lekaru da bi se obavio pregled i potrebne dijagnostičke procedure kako bi se utvrdilo poreklo probadanja. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Počela sam da držim dijetu, a obožavam voće. Da li da ga izbegavam tokom nje? Koje voće ima najviše šećera? (P. P.)

Odgovor: Višak kilograma i nepravilna ishrana su veliki problem savremenog čoveka. Kad počinjete sa restriktivnom ishranom najbolje bi bilo da konsultujete nutricionistu koji sada postoji u skoro svakom domu zdravlja i koji će Vam na osnovu zdravstvenog stanja savetovati najbolji način ishrane za Vas.

Opšti savet je da ishrana bude izbalansirana i da sve vrste namirnica budu zastupljene, ali da količine budu manje, da se unosi više salata i svežeg povrća. Problem sa voćem je što sadrži velike količine šećera pa bi trebalo izbegavati grožđe, urme, smokve, banane, kruške. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Na televiziji čujem da se govori o laparoskopiji? Kakva je to metoda? Da li je tačno da je bolja od običnih operacija? (J. M.)

Odgovor: Operativna laparoskopija predstavlja način pristupa operativnom polju u trbušnoj duplji. Kroz nekoliko otvora na trbuhu, promera 3-10 mm, uvode se instrumenti kojima se operiše i kamera pomoću koje se operativno polje posmatra na monitoru. Metoda se izvodi u opštoj anesteziji. Prednost laparoskopske hirurgije je mala trauma, manji bol, uspostavljanje crevne peristaltike (rada creva) u prvih šest sati nakon operacije, kratka postoperativna hospitalizacija, smanjen perioperativni morbiditet i mortalitet, brži oporavak, bolji estetski efekat. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar