Читај ми!

Odgovori lekara, 2. 8. 2014.

Subota je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Kada su temeparature visoke, važno je da pijete dovoljno tečnosti. Koliko je dovoljno? Stručnjaci smatraju da odrasle zdrave osobe moraju svaki dan da unesu od osam do deset čaša vode. Ukoliko se bavite fizičkim aktivnostima, ta količina je veća (1-3 čaše vode za svaki sat aktivnosti). Smanjite unos kofeina i alkohola, jer oni deluju kao diuretici.

Pitanje: Već pola godine imam hronični prostatitis. Mislim da je to zbog stresa, pada imuniteta i prehlade uzrokovane višesatnim mokrim nogama i sedenjem na hladnom. Uradio sam razne analize i nije utvrđeno prisustvo bakterija. Pio sam i antibiotike. I dalje imam tegobe: blaži bolovi, pritiska u donjem stomaku. Radio sam i TRUST ultrazvuk, koji je pokazao da postoji manja količina kalcifikata u prostati. Molim Vas da mi kažete šta da uzimam od terapije ili šta da uradim od ijagnostike? Imam 26 godina. (R.Đ)

Odgovor: Kao što ste i sami rekli Vaše tegobe traju šest meseci, a to nije kratak period. Smatram da ne mogu da Vam savetujem terapiju ovim putem. Ponovo se obratite urologu radi dodatne dijagnostike ili eventualno ponavljanja prethodno urađenih pregleda. Urolog će Vas uputiti i drugom specijalisti, ako utvrdi da razlog problema ne leži u urinarnom traktu. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Često imam problem sa ušima, osećam bolove. Šta da radim?

Odgovor: Treba otići kod otorinolaringologa (ORL) da bi proverio da li bol potiče od nekog dela uha ili je možda refleksnog karaktera. On će Vam nakon pregleda predložiti dalje lečenje. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Da li savetujete vaginalete od kantariona i biljaka? Koja je njihova namena? (D.B)

Odgovor: U naučnoj, ali i narodnoj medicini poznata je lekovitost pojedinih biljaka u lečenju ženskih polnih organa. U te svrhe najčešće se koriste kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava. Koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i leukoreje (belog pranja): svrab, bol, pečenje i uz ostalu terapiju pomažu bržem izlečenju.

Pokazali su se korisnim i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma ženskih polnih organa. Sastojci ovih biljaka eksperimentalno su dokazali svoje dejstvo protiv određenih bakterija i gljivica. Bitno je da one nemaju neželjenih efekata. Ne treba ih primenjivati u slučaju preosetljivosti na neku pomenutu biljku. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво