Saveti Nade Macure protiv vrućine

Voditi računa o svom zdravlju i faktorima rizika i unositi što manje slanog i masnog u organizam, saveti su portparolke Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Potrebno je znati vrednosti šećera i holesterola u svojoj krvi i nivo krvnog pritiska, primenjivati redovnu terapiju, nabavke obaviti pre podne, a šetati u večernjim satima, poručuje doktorka Nada Macura.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se nošenje adekvatne odeće i obuće, uzimanje lagane hrane i tečnosti, a hroničnim bolesnicima i starijim osobama preporučuje se da u najtoplijem delu dana ostanu kod kuće ili da se odmaraju u hladovini parka.

Neophodna je zaštita od sunca šeširima ili kačketima, ishrana sa što više povrća i voća i oprez na kupalištima, gde bi se smelo kupati samo na za to obeleženim i dozvoljenim mestima, u prisustvu spasilaca i lekarskih timova.

Lekarima su se tokom protekle noći u Beogradu najčešće obraćale osobe sa hipertenzijom, srčani bolesnici i astmatičari, rekla je portparolka Hitne pomoći Tanjugu.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturom vazduha do 35 stepeni, a posle podne i uveče očekuje se naoblačenje i osveženje, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

I u Beogradu se očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišom temperaturom vazduha do 34 stepena, a uveče i noću očekuje se naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

broj komentara 0 pošalji komentar