Odgovori lekara, 19. 7. 2014.

Samo na portalu RTS-a lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovaraju na Vaša pitanja i rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote na Vaša pitanja odgovarali su lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam govorne mane. Na početku nisam znao da izgovorim P. Sa godinama sve teže i teže izgovaram ostala slova, kao što su: Š, Đ, Ž, L, Č. Da li to može nekako da se zaustavi i izleči? (B.M)

Odgovor: U pismu ne navodite koliko imate godina. U svakom slučaju, javite se izabranom lekaru koji će Vas uputiti otorinolaringologu, logopedu ili, ako proceni, i neurologu. Posle pregleda će uslediti i rehabilitacija govora. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Pripremam se za letovanje pa me zanima da li istom kremom za zaštitu od sunca mogu da mažem i sebe i dete?

Odgovor: Kreme za zaštitu od sunca birate prema tipu kože. Za svetliju i osetljiviju kožu potrebne su kreme sa većim zaštitnim faktorom (SPF), za tamniju i preplanulu kožu dovoljne su kreme sa manjim zaštitnim faktorom. Preporuka je da se koriste kreme sa titanijum oksidom i da krema obavezno sadrži i zaštitu od UVA i UVB zračenja. Kreme ponovo mazati posle svakog ulaska u vodu i brisanja. Vodite računa da se mažu u dovoljnoj količini.

Za decu se preporučuju kreme sa većim zaštitnim faktorom i sa dodacima za negu i hidrataciju. Vi možete koristiti kremu svog deteta. Zapamtite, duži boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati nije preporučljiv za dete i obavezno je nošenje zaštitnih naočara i kapa ili šešira sa obodom. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Moja osmogodišnja ćerka danima ima dijareje. Uzimala je „flonivin“ i probiotike i nije joj bolje. Šta da radim?

Odgovor: Uzroci dijareje kod dece mogu biti različiti. Do dijareje mogu da dovedu crevne infekcije (bilo da su uzročnici bakterije, virusi ili paraziti), nepodnošljivost određene vrste hrane ili alergija na hranu. Ako je dijareja praćena temperaturom ili povraćanjem verovatno je u pitanju crevna infekcija i potrebno je uraditi pregled stolice na gljivice, bakterije i parazite.

Nepodnošljivost ili intolerancija na hranu manifestuje se bolovima u trbuhu zbog gasova, grčevima i dijarejom. Kod alergije na hranu česte su i promene na koži i u disanju. U svakom slučaju uvesti dijetalnu ishranu i javiti se pedijatru koji će uzeti detaljnu anamnezu, pregledati dete i savetovati dalje mere lečenja. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar