Odgovori lekara, 16. 7. 2014.

Kao i svake i ove srede, stručnjaci odgovaraju na Vaša pitanja. Sa nama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Da li možete da mi objasnite šta je asimptomatska terapija? Danima mi lekar priča o tome, a stvarno ga ne razumem.

Odgovor: Verovatno lekara niste dobro razumeli. Ne postoji asimptomatska već samo simptomatska terapija. Simptomatska terapija  je svako lečenje bolesti koje utiče samo na simptome, a ne na njegov uzrok. Obično je usmerena na smanjenje simptoma radi udobnosti pacijenta. Za mnoge bolesti, čak i one kod kojih nam je uzrok poznat kao što je grip, siptomatsko lečenje nam je jedino dostupno. Primeri simptomatskih lekova su analgetici (protiv bolova), antiemetici (protiv povraćanja)... U zavisnosti od Vaše bolesti, tražite i dodatno objašnjenje Vašeg lekara. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Da li vitiligo može da se promeni?

Odgovor: Vitiligo je hronično, stečeno oboljenje kože koje se javlja u vidu glatkih, belih mrlja na različitim delovima tela. Tačan uzrok nastanka nije poznat i ima više teorija. Pretpostavlja se da dolazi do razaranja melanocita (ćelija koje proizvode kožni pigment melanin). Kao ostali činioci koji doprinose bolesti se spominju ponovljene opekotine od sunca, traume, emocionalni stres, a sve češće se posmatra kao autoimuna bolest. Bolest nije zarazna i javlja se u svim životnim dobima. Mrlje mogu da rastu posle pojave ili da ostanu iste. Zabeleženi su i slučajevi repigmentacije, a delovi kože zahvaćeni vitiligom mogu da se pomeraju, menjaju oblik i sl. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar