Читај ми!

Odgovori lekara, 9. 7. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove srede to su učinili lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Moj sin sada ima 30 godina, a astmu je dobio sa pet godina i danas je ima. Od terapije koristi „simbikord“ 160, „ventolin“. Da li ima još nešto što bi moglo da mu pomogne, a da ne pripada grupi lekova kortikosterioida. Alergičan je na polen i ne smeta mu vlaga u toku leta. Zimu takođe podnosi i nikada nije imao upalu pluća. Nekoliko puta je bio hospitalizovan do sedam dana. Voli da skače i da pliva i tada nema poteškoće sa disanjem. (J.G)

Odgovor: U lečenju alergijske bronhijalne astme koristi se više vrsta lekova, a tu spadaju i lekovi koje navodite. Izbor terapije i određivanje najefikasnije kombinacije vrši lekar specijalista za plućne bolesti u saradnji sa pacijentom, a u odnosu na simptomatologiju na koju se pacijent žali, kao i testove plućne funkcije. Stoga je potrebno obaviti ponovni specijalistički pregled. (potpukovnik dr Đorđe Taušan, Klinika za pulmologiju VMA)

Pitanje: Pre godinu dana ugrađen mi je stent sa lekom na LAD2 krvnom sudu. Suženje je bilo 70 odsto. Posle intervencije pijem "plavix"," roxeru" i „aspirin“. Od 2004. pijem "concor". Imam 63 godine i prilično sam fizički aktivan. Moj problem je bio, a i sada je aritmija koja mi nekada ne da mira pogotovu noću. Kada sam u pokretu (lagano trčanje), preskakanje ne postoji. Ultrazvučni pregled srca je dobar i EKG. (B.A)

Odgovor: S obzirom na to da imate ugrađen stent (DES) na LAD neophodno je da lekove koje ste pominjali "plavix" i „aspirin“ uzimate najmanje godinu dana od datuma intervencije. "Concor" je lek koji utiče na regulaciju srčane aritmije koju pominjete, ali da bi Vam se dao adekvatan savet kako dalje da uzimate pomenutu terapiju neophodna je konsultacija i pregled kardiologa koji Vas je do sada lečio ili možete zakazati pregled na VMA kod kardiologa koji će Vaš zdravstveni status i odluku o daljoj terapiji adekvatno sagledati i predočiti Vam je. (pukovnik prof. Radomir Matunović, Klinika za kardiologiju VMA).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво