Читај ми!

Odgovori lekara, 2. 7. 2014.

Sreda je dan za savete lekara. I ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovaraju na pitanja posetilaca Internet portala RTS-a.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Iako neizostavan sastojak mediteranske kuhinje, maslinovo ulje, našlo je svoje mesto i na srpskoj trpezi. Ljubitelji kuvanja ga koriste u pripremi ribe i morskih plodova, da začine salatu i da preliju grilovano povrće ili meso. Ono što morate da znate o maslinovom ulju jeste da je ovaj proizvod potpuno prirodan i da ga često stručnjaci opisuju kao izvor zdravlja. Bogato je vitaminima A, E i K, beta karotinom i oleinskom kiselinom. Maslinovo ulje je dobro za kosti i zglobove, kožu, jetru i creva. Takođe, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove tako što doprinosi snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola.

Pitanje: Imam 22 godine i veliki problem sa menstruacijom. Od kada sam prvi put dobila, imala sam neredovne cikluse, nekada mi je kasnilo i po šest meseci. Čula sam da su takvi ciklusi normalni na početku, kao i da se to vremenom stabilizuje. Tako je i bilo kratko vreme, ali sada mi se ponovo dešava isto. Kako to da rešim? Da li je tačno da to može dovesti do problema da se ostane u drugom stanju? (S.N)

Odgovor: Pod urednim menstrualnim ciklusom podrazumevaju se sve promene na unutrašnjim polnim organima žene, koje se dešavaju između dve uzastopne menstruacije, najčešće na 28 dana (normalno 21-35). Prvih nekoliko godina, menstruacija kod zdrave osobe može biti neredovna kao posledica još nepostignute ravnoteže hormona.

Kasniji uzroci neredovnosti mogu biti razni: emotivni, pdihički, fizički, stres, promena telesne težine, poremećaj u ishrani, preterana fizička aktivnost. Jedna od mogućih komplikacija neredovnih ciklusa mogu da budu i policistični jajnici, kod kojih je otežana trudnoća. Ako primetite neredovne menstruacije ili vam je menstruacija izostala godinu ili više dana, posetite svog lekara. Ipak samo nakon ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, kao i detaljnih analiza hormona može se odrediti uzrok kašnjenja menstruacije. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Poslednjih osam meseci, svaka dva meseca piškim krv. Bezbolno, bez ikakvih tragova na donjem vešu. Urin i urea su uredni. Ako je hematurija ili eritrociturija zašto do nje dolazi i šta mi je činiti? Napominjem da uzimam "letrox" 50 (za štitnu žlezdu) "pronison" ¼ od 20 mgr (zbog reumatske polimialgije) od februara ove godine. (Lj.L)

Odgovor: Mokrenje krvi može da bude prisutno odmah na početku uriniranja, zatim tokom celog akta mokrenja i pri kraju. Krv može biti roze, izrazito crvene ili tamnocrvene boje. Ta boja može da ukaže gde se problem nalazi: u mokraćnoj bešici, bubregu ili prostati. Bezbolnu hematuriju treba shvatiti ozbiljno. Potrebno je što pre uraditi lakoratorijske analize i ultrazvuk urotrakta, pa u zavisnosti od nalaza izabrani lekar će Vas uputiti urologu ili nefrologu. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imala sam sinoć jako lupanje srca i osećaj kao da hoće da iskoči. Takođe sam bila crvena u licu. Popila sam šećer i vodu i prestalo je. Šta mi se desilo? (I.P)

Odgovor: Smetnje u predelu srca ne potiču uvek od oboljenja srca. Opisane tgobe mogu da budu različitog uzroka. Jedan od njih su i valunzi i napadi anksioznosti. Valunzi su vrlo neprijatni i periodični simptomi klimaksa. Opisuju se kao trenutan period preznojavanja i lupanja srca, praćen crvenilom lica, vrata i grudi i uznemirenošću, koja nastaje pod uticajem naglog skoka adrenalina. Traju nekoliko minuta i mogu se javiti nekoliko desetina puta u toku dana.

Napad anksioznosti se javlja u određenoj socijalnoj situaciji. Razvija se, kao odgovor na potencijalnu neprijatnost, ponašanje ili ako je već u njoj (reakcija bežanja). Najbolje bi bilo da s ejavite svom izabranom lekaru da biste uradili posebne analize i preglede (laboratoriju, hormone štitne žlezde, EKG) i nakon pregleda procenili šta dalje. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво