Odgovori lekara, 28. 6. 2014.

Ove subote lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije odgovaraju na Vaša pitanja. Čitajte nas i u ponedeljak. Upoznajemo Vas sa: urinarnim infekcijama, sterilitetom, karcinomom prostate.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam herpes godinama i uvek mi se javi pri stresnoj situaciji. Planiram trudnoću, ali se plašim da će on ostaviti posledice na moje dete. (S.M)

Odgovor: Vi u svom pitanju niste naveli o kojem tipu herpesa se radi. Postoje dva tipa herpes simplex virusa (HSV) koji mogu biti uzročnici infekcije. Tip HSV-1 izaziva infekciju uglavnom usne sluzokože, a tip HSV-2 infekciju genitalnog trakta. Infekcija se može javiti kao primarna i sekundarna. Nakon primarne infekcije virus ostaje u organizmu. Prilikom pada imuniteta, fizičkog napora, stresnih situacija može doći do reaktivacije virusne infekcije.

Sekundarna infekcija, odnosno reinfekcija, bez obzira na tip HSV nema posledice na plod. Potvrda da se radi o reaktivaciji latentne infekcije jeste prisustvo IgG antitela (serološki testovi). Ukoliko se radi o genitalnoj aktivnoj infekciji, može doći do infekcije ploda tokom vaginalnog porođaja, te je u tim situacijama indikovan carski rez. Pretpostavljam da ste mislili na herpes na usnama, tako da ne morate brinuti, samo se trudite da izbegavate stresne situacije, zdravo se hranite, imajte fizičku aktivnost i spavajte redovno. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Da li ima razlike između „bromazepama“ i „leksilijuma“? Šta je jače? (P.S)

Odgovor: „Bromazepam“ i „leksilijum“ su isti lekovi, samo drugog proizvođača. Međusobno nemaju razlike u jačini. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Naš dečak ima 11 godina i svakodnevno se žali na bolove u stomaku i ima česte dijareje. Radili smo kolonoskopiju i gastroskopiju i nalazi su uredni. Svakodnevno pije probiotike, ali su dijareje i dalje prisutne. Uradili smo i alergijski test na gluten i nije alergičan. Šta da radimo? (D.B)

Odgovor: Najbolje bi bilo da se obratite gastroenterologu u Tiršovoj, koji se bave tom problematikom (savetujem Vam dr Perišića ili Radlovića) ili na Institutu za majku i dete radi dodatnih ispitivanja (poput imunoloških). (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar