Читај ми!

Odgovori lekara, 21. 6. 2014.

Kao i svake i ove subote, stručnjaci odgovaraju na Vaša pitanja. Sa nama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Gotovo da nema osobe koja makar jednom nije izgovorila: antioksidansi, aditivi, ali da li zaista znamo šta su oni? Kako da biramo kreme za lice i telo? Da li se muška i ženska kozmetika razlikuje i po čemu? Odgovore na ova pitanja, saznaćete u ponedeljak. Samo na RTS-u, čitajte „Savete lekara“.

Pitanje: U ponedeljak sam imao operaciju ingvinalne kile. Imam bolove i manji otok koji nije bolan iznad testisa (sa strane na kojoj sam operisan). Da li je to normalno?

Odgovor: Pojava otoka nakon operacije preponske kile je uobičajena. Otok posle operacije spontano se povlači i njegovo trajanje je individualnog karaktera. Najčešće, otok se povlači nekoliko nedelja nakon intervencije, a nekada tek posle par meseci. Otok nije zabrinjavajuća promena, naročito ako nema pratećih simptoma kao što su crvenilo, bol, povišena lokalna temperatura ili promena konzistencije otoka. Sa fizičkom aktivnošću možete početi nakon skidanja konaca (10-14 dana nakon operacije) i u principu nema bitnih ograničenja. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Dugo sam pio oligogal sa selenom. Da li je on dovoljan i da li savetujete nešto drugo?

Odgovor: S obzirom na to da niste naveli Vaše godine i zdravstveno stanje pretpostavljam da Vam je oligogal preporučilo neko stručno lice. Da bi jačali imunitet najbitnije je rukovoditi se pravilima zdrave ishrane i baviti se fizičkom aktivnošću. Pored toga, ako je potrebno, mogu se koristiti i dodaci ishrani kao što je oligogal. Selen i hrom su esencijalni elementi i neophodni su za normalno funkcionisanje organizma. Cink ima značajnu ulogu kao aktivni sastojak velikog broja enzima koji učestvuju u metabolizmu i doprinosi jačanju imuniteta, tako da možete naizmenično piti oligogal sa selenom, hromom i cinkom. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Da li su vaginalete od kantariona dobre i da li ih savetujete?

Odgovor: U naučnoj, ali i narodnoj medicini poznata je lekovitost pojedinih biljaka u lečenju ženskih polnih organa. U te svrhe najčešće se koriste kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava. Koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i leukoreje (belog pranja): svrab, bol, pečenje i uz ostalu terapiju pomažu bržem izlečenju. Pokazali su se korisnim i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma ženskih polnih organa. Sastojci ovih biljaka eksperimentalno su dokazali svoje dejstvo protiv određenih bakterija i gljivica. Bitno je da one nemaju neželjenih efekata. Ne treba ih aplikovati u slučaju preosetljivosti na neku pomenutu biljku. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво