Kad ugreje...

Bežite sa sunca, pijte dosta tečnosti i rashladite umereno prostorije u kojima boravite, savetuje dr Nada Macura. Ovih dana pazite se i insekata.

Izbegavanje boravka na otvorenom prostoru i izlaganja suncu u najtoplijem delu dana i uzimanje dosta tečnosti, saveti su portparolke Hitne pomoći doktorke Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje u Srbiji.

Kako je dr Macura rekla Tanjugu, starije osobe i hronični bolesnici trebalo bi da ostanu u kući u najtoplijem delu dana, to jest od 11 do 17 časova, a oni koji imaju problem sa moždanom cirkulacijom posebno bi trebalo da se klone direktnog sunčevog zračenja.

Portparolka Hitne pomoći posavetovala je osobe sa hipertenzijom da prokontrolišu arterijski krvni pritisak i da se čuvaju sunčanice i toplotnog udara.

Savetuje uzimanje napitaka, vode, sokova, vitamina i lagane ishrane, nošenje lake odeće i upozorila da, zbog hladne vode, još nije vreme za kupanje na otvorenom prostoru.

Oni koji izlaze iz kuća trebalo bi da nose kačket ili šešir kako bi se zaštitili od direktnog sunčevog zračenja, a neophodno je zaštititi i kožu.

Čuvajte se insekata, poručuje dr Macura, ne šetajte po nepokošenoj travi i rashlađujte umereno prostorije u kojima boravite.

U Srbiji se danas, prema prognozi meteorologa, očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 30 do 34 stepena, dok će u Beogradu najviša temperatura iznositi 33 stepena.

broj komentara 0 pošalji komentar