Odgovori lekara, 7. 6. 2014.

Na Vaša pitanja i ove subote odgovaraju najeminentniji lekari tri zdravstvene ustanove: Dom zdravlja „Savski venac“, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinska akademija.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pišite nam i dalje, kao i do sada probaćemo da Vam pomognemo. Za ponedeljak Vam pripremamo Dobru i lošu stranu sunca! Kako da se zaštitite ovoga leta, da li Vas i hrana može štititi i kako da izaberete pravu kremu, samo su neka pitanja na koja ćete dobiti odgovor.

Pitanje: Uvećana mi je slezina zbog mononukleoze i sada mi je doktor preporučio da mirujem. Da li će se slezina vratiti u normalno stanje i šta da radim?

Odgovor: U narednih šest meseci izbegavati sve teže fizičke aktivnosti (trening, fizičko vaspitanje i sl). Važno je pridržavati se higijensko-dijetetskog režima koji podrazumeva dovoljno noćnog sna, laganu hranu na bazi voća i povrća, dovoljno tečnosti, izbegavanje stresnih situacija. Jedite namirnice sa nižim procentom masti (obrano mleko, mladi sir, bela mesa,...), a izbegavajte alkoholna pića, cigarete, prženu, pohovanu i punomasnu hranu (žumance, ulje, puter, pavlaka, masna mesa...). Poželjno je uzimanje surutke i dodataka vitamina Be, Ce i E. Dijete se treba pridržavati najmanje dve nedelje nakon normalizacije rezultata. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“).

Pitanje: Kada vam lekar kaže da uradite osnovnu laboratoriju, šta to podrazumeva? Nisam razumeo.

Odgovor: Najbolje je da se obratitie Vašem izabranom lekaru, koji će u odnosu na godine i zdravstveno stanje preporučiti analize. Inače, osnovnu laboratoriju uglavnom predstvlja kompletna krvna slika, leukocitarna formula, glukoza, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi i sedimentacija. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar