Читај ми!

Odgovori lekara, 10. 5. 2014.

Subota je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Doma zdravlja „Savski venac“, instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, osim srede i subote uveli smo još jedan dan za savete lekara - ponedeljak. Svakog ponedeljka spremamo Vam, savete stručnjaka iz raznih oblasti (nutricionizam, ginekologija, urologija, kardiologija, alergologija, orl...). Na najjednostavniji način, lekari će odgovarati na pitanja koja sve muče. Već ovog ponedeljka, čitajte kako da smršate zdravo.

Pitanje: Da li ima rešenja za psorijazu? Ništa mi do sada nije pomoglo? (J.M)

Odgovor: Psorijaza je hronična, recidivirajuća bolest (smenjuju se remisije i egzacerbacije), sezonskog karaktera sa pogoršanjima krajem jeseni, tokom zime i ranog proleća, a tokom leta moguće je spontano poboljšanje (remisija bolesti). Lečenje psorijaze je trajan i kompleksan proces, a lečenjem se uklanjaju tegobe i promene na koži, sluzokožama, noktima i zglobovima. Ciljevi terapije su da se postigne kontrola bolesti, da se smanji zahvaćena površina kože, da se postigne i održi što duža remisija bolesti i da se poboljša kvalitet života.

Budući da bolest ima tendenciju ponovnog javljanja, prelaska jednog oblika u drugi, kao i zbog nemogućnosti da predvidimo kada i u kojoj meri će se javiti, ne možemo govoriti o potpunom izlečenju. U zavisnosti od oblika, lokalizacije i proširenosti lezija u terapiji se koriste samostalno ili u kombinaciji: topijski kortikosteroidi, topijski keratolitici (salicilna kiselina, urea, rezocin), topijski ili sistemski retinoidi, kalcitriol, derivati vitamina A, indifernetne masne kreme, imunosupresivi, antimetaboliti, ali i fototerapija koja podrazumeva korišćenje veštačkih izvora svetlosti određene talasne dužine (PUVA, UVB).

Kod obolelih od psorijaze savetuje se raznovrsna, izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom žitarica, svežeg voća i povrća (bogatog beta-karotenom), ribe (losos, sardine tuna, postrmka, skuša) uz ograničen unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda. Namirnice koje mogu uticati ili pogoršati stanje psorijaze treba izbegavati, a to su mesne prerađevine, čokolada, alkohol, začini (biber, anis, cimet), citrusno voće. Takođe, važno je i održavati normalnu telesnu težinu, s obzirom na to da je klinička slika kod gojaznih osoba teža. Iako idealno lečenje ne postoji, potrebno je napraviti individualni plan terapije za svakog, pa je potrebno da imate dermatologa koji Vas prati i koji će preporučiti terapiju. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Da li savetujete vaginalete od kantariona i biljaka? Koja je njihova namena? (D.B)

Odgovor: U naučnoj, ali i narodnoj medicini poznata je lekovitost pojedinih biljaka u lečenju ženskih polnih organa. U te svrhe najčešće se koriste kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava. Koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i leukoreje (belog pranja): svrab, bol, pečenje i uz ostalu terapiju pomažu bržem izlečenju.

Pokazali su se korisnim i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma ženskih polnih organa. Sastojci  ovih biljaka eksperimentalno su dokazali svoje dejstvo protiv određenih bakterija i gljivica. Bitno je da one nemaju neželjenih efekata. Ne treba ih aplikovati u slučaju preosetljivosti na neku pomenutu biljku. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво