Odgovori lekara, 30. 4. 2014

Sreda je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Narednih dana: Kako da se spremite za leto i dođete do željene linije na zdrav način? Kada su urinarne infekcije češće: leti ili zimi? Ko je ugroženiji, muškarci ili žene ? Čitajte nas i narednih dana. Vaša RTS onlajn bolnica.

Pitanje: U poslednje vreme, prilikom pranja dela kod analnog predela pojavljuje mi se veoma neprijatan miris. Moram da napomenem da veoma vodim računa o higijeni, kao i da nemam nikakvih drugih simptoma. Koji su mogući uzroci, i kom tačno lekaru (specijalisti) da se obratim zbog ovoga?

Odgovor: Javite se Vašem izabranom lekaru, jer uzroci mogu biti različiti. Neophodno je pregledati regiju u kojoj postoji problem, kako analni predeo - digitorektalnim pregledom, tako i okolinu spoljašnjom inspekcijom kako bi se uočile eventualne promene. Takođe važno je da malo detaljnije porazgovarate o ishrani, načinu održavanja higijene i još nekim životnim navikama koje su vezane za dati problem. Na osnovu pregleda lekar će utvrditi neophodnost upućivanja na pregled proktologu - lekaru koji se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog dela debelog creva. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Juče mi se prvi put pojavi sekret braon boje, nema miris i nije obilan. Danas je više žućkaste boje. Nikada mi se nije to dešavalo, uvek je bio beo, skoro providan. Odnos bez zaštite imala sam pre dva meseca, a nakon toga sam uvek koristila zaštitu prilikom odnosa. Zanima me da li postoji ikakva šansa da taj sekret ukazuje na to da sam u drugom stanju? Svakako ću posetiti ginekologa, ali me zanima i Vaše mišljenje.

Odgovor: Javite se Vašem izabranom lekaru, jer trudnoća nije jedina briga koja bi trebalo da brine nekog ko ima nezaštićene odnose (jednom ili više puta). Polno prenosive bolesti su svakako veliki problem (mogu dati promene boje sekreta). Inače, postoje nesigurni znaci trudnoće (nespecifične promene kod žene - gađenje, mučnina, jutarnje povraćanje, osetljivost na mirise).

Verovatni znaci (izostanak menstruacije, promene na genitalnim organima i dojkama) i sigurni znaci (relativno kasni vezani za manifestaciju prisustva ploda u materici - otkucaji srca i slično) Ultrazvučnim aparatom je danas moguće vrlo rano ustanoviti trudnoću, kao i testiranjem prisustva povišenih vrednosti beta HCG putem krvi. Samo ovim pregledima možemo sa sigurnošću utvrditi trudnoću. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“).

broj komentara 0 pošalji komentar