Читај ми!

Odgovori lekara, 26. 4. 2014.

I ove subote uz Vas su lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.  Svake srede i subote na sajtu RTS-a, odgovaraju na Vaša pitanja.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Da li ste znali da povišen pritisak nazivaju „tihi ubica“? Ovaj opis je dobio jer ne boli i ne daje simptome, ali kada srce brže kuca posledice mogu biti brojne.

Ne bira, pogađa i muškarce i žene svih uzrasta. Poslednjih godina, sve svetske stručnjake zabrinjava podatak da sve više mladih ima ovu dijagnozu u kartonu. U borbi sa hipertenzijom, najbolji protivnik je prevencija! O njoj pričaju lekari iz naše rubrike „Saveti lekara“. (pripremila: Ivana Božović)

Pitanje: Pročitao sam da je „diklofenak“ opasan? Da li je to tačno? Šta da radim, jedino mi on ublažava bolove? (I.M)

Odgovor: „Diklofenak“ je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAIL) široko primenjivan u terapiji bola i upalnih stanja. Kako za svaki lek, tako i za „diklofenak“ postoje određena ograničenja u primeni, kontraindikacije i neželjena dejstva leka. Neophodno je da se diklofenak primenjuje u strogo indikovanim stanjima, u najmanjoj efektivnoj dozi u najkraćem vremenskom periodu potrebnom za kontrolu simptoma. U zavisnosti od drugih bolesti, terapiju bi trebalo započeti tek nakon pažljive procene i konsultacije sa lekarom. Ukoliko je neophodna duža primena ovog leka, potrebno je uz njega uzimati i neki od inhibitora protonske pumpe kao zaštitu želuca. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski Venac“).

Pitanje: Da li savetujete „gardasil“ vakcinu? Razmišljam da je primim. (D.D)

Odgovor: Dozvolu u Evropi, kao i u Srbiji, imaju dve vakcine - „gardasil“ i „cervarix“. „Gardasil“ je u promet pušten 2006. godine i od tada su vakcinisani milioni devojaka u svetu. Vakcina se daje u tri navrata, ali pre stupanja u seksualne odnose jer je ona protiv humanog papiloma virusa koji je najčešći izazivač raka grlića materice. Prema poslednjim podacima u Srbiji od raka grlića materice dnevno umre jedna, a obole tri žene. Vakcina ne omogućava potpunu zaštitu od infekcije i ne pruža trajnu zaštitu. Zbog toga će i žene koje budu vakcinisane, ukoliko brinu o svom zdravlju morati da idu na obavezne preglede. Od 29 zemalja članica EU, vakcinacija se sprovodi u 19 zemalja. Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je vakcinu. Ona u Srbiji nije obavezna, već je na dobrovoljnoj bazi. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski Venac“).

Pitanje: Imam 40 godina i zadnje dve godine imam problem sa povećanim pritiskom. Uzimam terapiju, ali mi nekada pritisak varira. Kako da ga držim pod kontrolom? (M.B)

Odgovor: Svim pacijentima koji imaju problem sa povišenim arterijskim pritiskom savetujemo da se pridržavaju nefarmakoloških mera: održavanje normalne telesne težine, neslana hrana, ishrana bogatu voćem i povrćem, ne koristiti alkoholna i gazirana pića. Neophodna je svakodnevna fizička aktivnost poput brzog hoda u trajanju od bar pola sata i prestanak pušenja. Trudite se da terapiju uzimate redovno u isto vreme. Ako ovo ne da rezultat potrebno je korigovati terapiju u dogovoru sa Vašim lekarom. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво