Odgovori lekara, 23. 4. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, sredom i subotom na sajtu RTS-a, rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove srede, na Vaša pitanja odgovarali su lekari doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs 

Savet srede: U Srbiji svako sedmo školsko dete ima neki oblik astme, a pojačano zagađenje vazduha pogoršava stanje obolelih, pokazuju istraživanja. Pojedine namirnice pogoršavaju bolest, pa tako duvanski dim, plesan, grinje, dlake kućnih ljubimaca, polen mogu da izazovu alergiju koja će pospešiti napad astme. Međutim ako se na vreme ode kod lekara i počne sa lečenjem, bolest se uspešno drži pod kontrolom. Ukoliko se bolest zapostavi, obično prelazi u težak oblik od kojeg boluje 15 posto dece. (pripremila: Ivana Božović)

Pitanje: Kako utiče rad za računarom, polen i šminka na pacijente sa dijagnostikovanim glaukomom? Kako ukloniti tegobe u vidu pečenja i suzenja očiju, ako je stalna terapija „Xalatan“ kapi u oba oka jednom dnevno?

Odgovor: Rad za računarom, polen i šminka nisu povezani i ne utiču na glaukom. Postoje brojni uzroci koji mogu da izazovu svrab, pečenje ili suzenje oka, tako da je potrebno da se obratite očnom lekaru koji će utvrditi uzrok tegoba i dati predlog terapije. Do odlaska kod očnog lekara za ublažavanje tegoba možete koristiti veštačke suze i obavezno vašu redovnu terapiju za glaukom. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski Venac“)

Pitanje: Kada nisam fizički aktivan, čim legnem ohlade mi se stopala, a posle toga i celo telo i počinje da se javlja bol. Ne mogu stopala godinama da ugrejem, a ni da smanjim bol. Ovi problemi su veoma izraženi tokom zime. (D.M)

Odgovor: Hladne noge su posledica loše cirkulacije. Najčešće to ide sa godinama i pridruženim bolestima. U najvećem broju slučajeva ateroskleroza dovodi do loše cirkulacije.

Faktori rizika su: Pušenje, dijabetes, povećan nivo lipida u krvi, fizička neaktivnost. Uradite kolor dopler krvnih sudova nogu da se utvrdi njihovo stanje. Za poboljšanje cirkulacije savetuju se kupke sa eteričnim uljima, redovno kretanje, a od preparata „Pentoksifilin“. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski Venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar