Odgovori lekara, 12. 4. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, sredom i subotom na sajtu RTS-a, rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Alergije i astma poprimile su razmere epidemije. Procenjuje se da će do 2015. godine svaki drugi stanovnik Starog kontinenta patiti od alergije, poručeno je povodom Svetske nedelje alergije. Zato u periodu kada cvetaju biljke na koje ste alergični izbegavajte duži boravak u prirodi. Polena ima manje za vreme hladnih i vlažnih dana. Nakon boravka u prirodi istuširajte se i operite odeću - time ćete sprečiti raznošenje polena po stanu. Izbegavajte sušenje veša na otvorenom. Polena ima najviše ujutru, pa tada izbegavajte provetravanje stana.

Pitanje: Idem na operaciju kuka, da li da strahujem od bolničkih infekcija? Sve više čitam o tome u poslednje vreme. (Z.J)

Odgovor: Postoje mnoge mere sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja bolničkih infekcija koje su zakonom definisane i obavezno se primenjuju u cilju njihovih smanjenja. Samim odlaskom u bolnicu ste izloženi ovim infekcijama, jer  je praktično nemoguće stvoriti bolnicu bez njih. Međutim, sva sprovedena istraživanja pokazuju da je učestalost bolničkih infekcija u Srbiji u okviru svetskog proseka. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski Venac“)

Pitanje: Interesuje me šta znači dijagnoza Dg. Su. thoracalae, Poluneuropatia sensomotoria. (J.G)

Odgovor: Dijagnoza Su. thoracalae je opisna, upućuje na skup simptoma u vezi sa torakalnim (grudnim) delom kičmenog stuba. Bolovi, zatezanje, probadanje, osećaj napetosti, bolnost na dodir, pa čak i trnjenje u srednjem delu kičmenog stuba zovemo torakalnim sindromom. Uzrok bolova mogu biti okolni mišići, kičmeni pršljenovi, mali (fasetni) zglobovi pršljenova, promene u području spinalnog kanala ili deformitet kičme.

Najčešći vid lečenja je fizikalna terapija. Senzomotorna polineuropatija označava oštećenje više perifernih živaca naročito na  krajnjim delovima ekstremiteta. Vrlo često je u sklopu neke druge bolesti. Ukoliko su zahvaćena mala mijelinska vlakna, javlja se primarni gubitak osećaja za temperaturu i bol, a u slučaju zahvatanja velikih vlakana javljaju se motorički poremećaji. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar