Odgovori lekara, 5. 4. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, sredom i subotom, rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: U ponedeljak se obeležava Svetski dan zdravlja pod sloganom „Vektorske zarazne bolesti: mali ubod, velika opasnost“.  Više od polovine svetske populacije je pod rizikom da dobije neku od ovih bolesti, a na to su uticala putovanja, trgovina i migracije...

Šta da radite ukoliko je došlo do ujeda krpelja?
 
- Javite se lekaru u toku 24 sata 
- Na to mesto ne stavljajte nikakva hemijska sredstva (etar, alkohol, benzin) 
- Ne pokušavajte sami da vadite krpelja

Kada govorimo o bolestima koje se prenose komarcem, najbolja prevencija je sprečiti da dođe do uboda:

- Izbegavajte područja sa velikim brojem insekata poput šuma i močvara
- Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, a to se postiže 
isušivanjem izvora stajaće vode
- Boravite u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima smanjen
- Koristite repelente na otkrivenim delovima tela  
- Ako putujete u tropska i suptropska područja, obavezno uzmite lekove pre puta, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja. Ako primetite simptome, javite se izabranom lekaru (dr Ivana Božović)

Pitanje: Koji antimuskarinski lekovi se koriste kod hiperaktivne bešike? (S.M)

Odgovor: Antimuskarinski lekovi su lekovi koji se koriste u terapiji hiperaktivne bešike, bolesti koja se karakteriše: učestalim mokrenjem, noćnim mokrenjem  i hitnim neodložnim osećajem za mokrenjem sa ili bez nevoljnog umokravanja. Medikamentozno lečenje gore navedenog sindroma se sprovodi upotrebom antimuskarinika.

Na našem tržištu prisutni su lekovi „solifenacina“ (vesicare) lek koji se izdaje na recet sa patricipacijom pacijenta, „tolteridin“ (detrusitol) takođe ide na recept uz participaciju i „trospiumhlorid“ (inkontan), lek nije na pozitivnoj listi. Upotreba antimuskarinika je kontraindikovana kod pacijenata sa  glaukomom (povišeni očni pritisak) i kod pacijenata sa miastenijom gravis. Neželjena dejstva upotrebom ovih lekova se sušenje usta i zatvor. (Vojnomedicinska akademija)

Pitanje: Moja majka ima 62 godine. Prije 18 godina je operisala desnu dojku, a pre devet tumor u lijevoj dojci. Išla je na zračenja. U poslednje vrijeme ima problema sa plućima. Prvo je imala vodu koja je izvađena, a zatim gušenja. Liječila se u Podgorici, Brezoviku, Beogradu. Nalaz je bio uredan, a doktor je pored ostale terapije preporučio i korišćenje koncentratora kiseonika. Taj se uređaj u Crnoj Gori dobija na konzilijumu u Brezoviku, ali joj ga nisu odobrili zbog njene bolesti (karcinom dojke). Da li je korišćenje koncetratora kiseonika štetno u ovakvoj situaciji? (B.M)

Odgovor: Kontinuirana oksigeno terapija se indikuje i sprovodi u slučaju trajnog oštećenja plućne funkcije, koja podrazumeva postojanje težeg smanjenja količine kiseonika koju prenosi arterijska krv. Cilj oksigeno terapije je da se spreči oštećenje prvenstveno vitalnih organa (mozak i srce), koji su i najosetljiviji na nadostatak kiseonika. Zdravstveno stanje Vaše majke prema navodima u Vašem dopisu ne bi trebalo da predstavlja kontraindikaciju za sprovođenje kiseonične terapije. Za preciznije određivanje vremena o dužini i količini trajanja primene kiseonika, potrebno je odrediti vrednosti gasova arterijske krvi. (pukovnik doktor Slobodan Aćimović, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 05. apr 2014, 12:41) - ;-) [neregistrovani]

Odgovori lekara


Nemoj doktore, rano je!