Odgovori lekara, 2. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam mali problem sa očima, suze ako je napolju hladno i vetrovito. Šta je uzrok? (B.B)

Odgovor: Pojačano lučenje suza može nastati zbog preterane sekrecije ili otežanog oticanja suza. Akutno pojačano lučenje suza je rezultat nekog trenutnog stanja, kao što je strano telo, emocionalna napetost, stres ili faktori sredine kao što su polen, vetar. S obzirom na Vaš opis, kod Vas je verovatnoto slučaj. Takvo stanje uglavnom prolazi spontano. Da biste bili sigurni, javite se oftalmologu koji će kompletnim pregledom oka otkloniti sumnju na druge mogućnosti. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Koje tablete su najefikasnije za dijabetes. Ja uzimam „janument“ 50 mg/1000 mg i „amaril“? (B.B)

Odgovor: Lečenje dijabetesa je kompleksno jer terapija ne podrazumeva samo održavanje optimalnih vrednosti šećera u krvi već i sprečavanje komplikacija ove bolesti i samim tim održavanje kvaliteta života i radne sposobnosti obolelog. Idealan lek ne postoji već terapija podrazumeva fizičku aktivnost, adekvatnu ishranu i medikamentnu terapiju koja zavisi od stanja pacijenta.

Vodimo računa o dnevnim profilima glikemije, nivou lipida u krvi, stanju jetre i bubrega, indeksu telesne mase, pratećim bolestima... i tako tražimo najbolji lek ili kombinaciju lekova za svakog pacijenta pojedinačno. U lečenje dijabetesa uključen je čitav tim stručnjaka koji kontunuirano prate pacijenta i po potrebi koriguju terapiju. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar