Читај ми!

Odgovori lekara, 29. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari sa Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Listove blitve domaćice koriste za uvijanje sarmi, kuvaju čorbe i od njih prpremaju priloge za ribu. Manje poznato je da je ova biljka lekovita. Njeni listovi se koriste kod rana, čorbe se daju pacijentima sa bubrežnim tegobama, a za obarenu blitvu sa belim lukom često se govorilo da ima svojstva antibiotika.

Pitanje: Imam povišen pritisak i dobio sam lek. Koliko dugo moram da ga pijem? Doživotno? (I.M)

Odgovor: Povišen pritisak može biti stanje ili bolest. On može biti praćen tegobama, ali u početnoj fazi tegobe često izostanu. Može biti urođen ili stečen odnosno kao posledica nekog drugog događanja u organizmu. Kada se krene u medikamentozno lečenje pritiska, to obično nije jednokratna upotreba leka. Kod nekih pacijenata to je i čitav život. Bavljenje sportom u početnim fazama oboljenja nije ograničeno. Može biti i od koristi, ali se mora pažljivo izabrati adekvatna terapija i praćenje. U svakom slučaju neophodne su redovne kontrole lekara, kako bi se sprečile moguće komplikacije ovog oboljenja. (pukovnik prof. dr Radomir A.Matunović, VMA)

Pitanje: Da li ja zaista moram da pijem lek za razređivanje krvi do kraja života? Gde da odem na pregled?

Odgovor: Moramo da imamo više podataka o vašoj bolesti. Zato vam preporučujemo da se javite na pregled vaskularnom hirurgu na VMA, sa predhodnom medicinskom dokumentacijom na osnovu koje možemo da Vam damo više informacija. (potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić, VMA)

Pitanje: Pre tri godine sam imao nezgodu na poslu sa ramenom i morao sam da mirujem tri nedelje. To je prošlo, ali sam onda dobio trombozu u levoj nozi. Noga je bila otečena i bolna, pa sam počeo da pijem "Marcoumar", a sada sam prešao na "Harelto". Imam 39 godina, sportski sam građen, na poslu se mnogo krećem, noga mi je i dalje otečena nezavisno od sporta, posla, sna.

Odgovor: Budući da ste imali trombozu dubokih vena noge, preporučljivo je da pijete lek. Postoji opasnost od ponovljenih tromboza, a u sklopu toga i plućnih tromboembolija. Više informacija možete dobiti ako se javite na pregled vaskularnom hirurgu na VMA sa medicinskom dokumentacijom. (potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво