Odgovori lekara, 29. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari sa Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Listove blitve domaćice koriste za uvijanje sarmi, kuvaju čorbe i od njih prpremaju priloge za ribu. Manje poznato je da je ova biljka lekovita. Njeni listovi se koriste kod rana, čorbe se daju pacijentima sa bubrežnim tegobama, a za obarenu blitvu sa belim lukom često se govorilo da ima svojstva antibiotika.

Pitanje: Imam povišen pritisak i dobio sam lek. Koliko dugo moram da ga pijem? Doživotno? (I.M)

Odgovor: Povišen pritisak može biti stanje ili bolest. On može biti praćen tegobama, ali u početnoj fazi tegobe često izostanu. Može biti urođen ili stečen odnosno kao posledica nekog drugog događanja u organizmu. Kada se krene u medikamentozno lečenje pritiska, to obično nije jednokratna upotreba leka. Kod nekih pacijenata to je i čitav život. Bavljenje sportom u početnim fazama oboljenja nije ograničeno. Može biti i od koristi, ali se mora pažljivo izabrati adekvatna terapija i praćenje. U svakom slučaju neophodne su redovne kontrole lekara, kako bi se sprečile moguće komplikacije ovog oboljenja. (pukovnik prof. dr Radomir A.Matunović, VMA)

Pitanje: Da li ja zaista moram da pijem lek za razređivanje krvi do kraja života? Gde da odem na pregled?

Odgovor: Moramo da imamo više podataka o vašoj bolesti. Zato vam preporučujemo da se javite na pregled vaskularnom hirurgu na VMA, sa predhodnom medicinskom dokumentacijom na osnovu koje možemo da Vam damo više informacija. (potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić, VMA)

Pitanje: Pre tri godine sam imao nezgodu na poslu sa ramenom i morao sam da mirujem tri nedelje. To je prošlo, ali sam onda dobio trombozu u levoj nozi. Noga je bila otečena i bolna, pa sam počeo da pijem "Marcoumar", a sada sam prešao na "Harelto". Imam 39 godina, sportski sam građen, na poslu se mnogo krećem, noga mi je i dalje otečena nezavisno od sporta, posla, sna.

Odgovor: Budući da ste imali trombozu dubokih vena noge, preporučljivo je da pijete lek. Postoji opasnost od ponovljenih tromboza, a u sklopu toga i plućnih tromboembolija. Više informacija možete dobiti ako se javite na pregled vaskularnom hirurgu na VMA sa medicinskom dokumentacijom. (potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar