Читај ми!

Odgovori lekara, 22. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice. Ove subote to su učinili lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Došlo je proleće i naše telo moramo da pripremimo za tople dane. Ovo je odlično vreme za eliminaciju toksina koji su se nakupili tokom zime. Pre takve odluke, ne bi bilo loše da jedan dan pijete samo vodu i biljne čajeve. Nakon toga jedite jednostavno pripremljenu hranu: Sirovo voće i povrće, sokove od svežeg narendanog voća i povrća, salate i supe.

Pitanje: Pre godinu dana operisana mi je deformacija nosa. Prohodnost vazduha u nozdrvama je sada sto odtso, ali mi se i dalje sliva sekret u grlo. Šta da uradim? (D.I)

Odgovor: S obzirom na to da je operacijom rešen problem prohodnosti, sada je neophodno da proverite da li je stalno slivanje sekreta (ako traje duži period) rezultat alergijskih reakcija. Javite se na pregled specijalisti za uho, grlo i nos (ORL), koji će to utvrditi. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imam dvogodišnje dete, kako da ga zaštitim od krpelja? (L.B)

Odgovor: Izbegavajte da se Vaše dete igra u visokoj travi i ulazi u žbunje. Zaštitite glavu deteta kačketom, birajte parkove sa pokošenom travom (u gradskoj sredini neki parkovi su zaprašeni insekticidom pa su bezbedni), a u šumi šetajte stazom. Ako je moguće obucite detetu duže pantalonice ili dokolenice, ako planirate duži boravak u prirodi. Preporučuje se i odeća svetlijih boja kako bi krpelj bio lakše uočljiv. Zaštitite kožu deteta repelentima - hemijska sredstva koja odbijaju krpelje i komarce.Treba biti oprezan i izabrati samo preparate sa proverenom deklaracijom koji su dozvoljeni za uzrast deteta preko dve godine. Pridržavajte se i uputstva za dati preparat u kome je naznačeno kako i na koje delove kože ga nanositi. Postoje i biljni preparati: Etarska ulja, biljni ekstrakti kod kojih takođe treba biti oprezan zbog mogućih alergija. Za decu je uvek bolje izabrati preparate koji sadrže prirodne sastojke. Posle boravka u prirodi pregledajte detaljno kožu i kosu Vašeg deteta. Proverite i odeću ili je odmah operite. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво