Odgovori lekara, 15. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a! Ove subote odgovaraju lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Da li ste znali da se nana smatra za jedan od najstarijih  lekova na svetu, jer su arheolozi pronašli dokaz da se ova biljka koristila pre nekoliko desetina hiljada godina? Nana je bogata manganom, vitaminom A i vitaminom C. Izgnječeni listovi ove biljke su dobri ako se utrljavaju na bolna i otekla mesta. Kao čaj, nana je odlična za nervozni stomak, zatvor i nadutost i snižava povišenu temperaturu.

Pitanje: Da li nokti mogu da nam ukažu na neke bolesti? Moji su postali žuti, pa me to malo brine. (N.K)

Odgovor: Ako nokti nemaju zdravu ružičastu boju niti pravilan oblik, to može da ukaže na mnoge poremećaje. Najčešće, žuti nokti mogu biti rezultat pušenja ili čestog korišćenja lakova za nokte, njihovog poliranja i slično. Ako je tako, prestanite sa pušenjem i ostavite jedno vreme nokte bez laka ili bilo kakvih poliranja, kako bi se ponovo obnovili i dobili svoju zdravu prirodnu ružičastu boju. Žuti nokti mogu biti pokazatelj mnogih poremećaja i bolesti kao što su nedostatak vitamina E, gljivične infekcije i tada treba da potražite savet lekara. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski Venac“)

Pitanje: Šta je dobar savet za negovane nokte i da li mogu da nam ukažu na neke zdravstvene probleme?

Odgovor: Za lepe i negovane nokte potrebno je samo nekoliko saveta: Koristite samo lični pribor za nokte (radi sprečavanja infekcija), održavajte nokte čistim i suvim, nemojte agresivno čistiti, brusiti ili utiskivati zanoktice, izbegavajte grickanje noktiju i zanoktica, barem jednom dnevno nokte namažite kremom, izbegavajte odstranjivač laka na bazi acetona, jedite zdravo. Za nokte se često kaže da su ogledalo našeg zdravlja. Po noktima se često mogu prepoznati znakovi brojnih poremećaja i bolesti, kao što su psorijaza, lupus, bolesti srca, bubrega i jetra, dijabetes, anemija, nedostatak drugih vitamina i minerala kao što je cink, pa čak i melanom. Ako su sa udubljenjima,promenjene boje ili oblika treba potražiti savet lekara. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski Venac“)

Pitanje: Mene interesuje nešto u vezi moje devojčice. Ima 4 godine i tri meseca i neprestano joj curi pljuvačka iz usta. Preko leta to nije tako izraženo. Šta da radimo? Koje analize da uradimo? (D.A)

Odgovor:Pošto se radi o trajnom problemu, a u pitanju je dete od samo 4 godine, moj savet je da se što pre javite pedijatru. Lekar će pregledati Vaše dete i odrediti koje analize da uradite. (Dr Milica Mugoša, DZ „Savski Venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar