Читај ми!

Odgovori lekara, 12. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, i ove srede na našem sajtu možete da pročitate odgovore lekara na pitanja koja ste poslali. Sve ih je više i to je znak da nam verujete. Čitajte nas i dalje.

Ovog puta, Vaše nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“. Pripremamo Vam i sve o karcinomima – ishrana, fizička aktivnost, vitamin B17.

Pitanje: Juče sam u jednom magazinu pročitao članak o tome kako je poželjno našu svakodnevnu ishranu prilagoditi krvnoj grupi. Nisam ni znao koje sve namirnice moram da izbegavam. Koliko je ta preporuka efikasna i primenjiva? (N.K)

Odgovor: Dijeta ili ishrana po krvnim grupama postaje popularna 1996. godine, kada je izdata knjiga „Jedite ispravno za vašu grupu“, koja je prevedena i kod nas. Ova dijeta ima i kritika ali ima i nekih zasluga u poboljšanju zdravlja, s obzirom na to da se preporučuje prestanak unosa prerađene i rafinisane hrane. Naravno da može doći do mršavljenja i do poboljšanja zdravlja kada se primenjuje, ne toliko zbog kombinacije krvnih grupa, već zbog zdravije ishrane.

Dve osobe mogu imati veoma različite tipove metabolizma a istu krvnu grupu. Zato proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete ishranu po krvnim grupama da biste saznali da li je prikladna za vas, s obzirom na to da su određene vrste namirnica potpuno isključene. (Dr Milena Turubatović)

Pitanje: Poštovani, imam 19 godina. Počeo sam pre nekoliko dana da radim sklekove. Međutim, posle njih osetim peckanje u grudima. Da li to ima neke veze sa srcem? (N.K)

Odgovor: Svaki trening potrebno je početi vežbama zagravanja. S obzirom na to da ste tek počeli da vežbate, potrebno je krenuti sa manjim serijama i postepeno ih povećavati. Ukoliko se tegobe nastave ili pojačaju, neophodno je da se obratite izabranom lekaru kako bi se obavio pregled. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво