Читај ми!

Odgovori lekara, 8. 3. 2014.

Savetima lekara RTS-a, priključili su se i lekari Vojnomedicinske akademije. Od ove subote i oni će odgovarati na Vaša pitanja. Vaše zdravstvene nedoumice rešavaju i dalje lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Da li ste znali da 4,5 miliona ljudi u svetu izgubilo vid zbog glaukoma? Zovu ga tihim kradljivcem vida, jer svaki drugi oboleli ne zna da ima tu bolest. Zato Vas uoči Svetske nedelje glaukoma ,podsećamo da na svake dve godine proverite očni pritisak.

Pitanje: Postoji li neki način da saznamo nivo zračenja u našem organizmu i ako je on iznad dozvoljenog da ga smanjimo? (N.K)

Odgovor: U naučnoj medicini ne postoji navedena metodologija, a u sklopu tzv. integrativne medicine postoji metoda rezonantne dijagnostike, zasnovana na fenomenu biorezonancije, koja se koristi u dijagnostičke svrhe (dijagnostikovanja patoloških procesa u organizmu, poremećaja funcije pojedinih organa i sistema), kao i u terapijske svrhe kod nekih bolesti. (pukovnik mr dr Dragan Aleksić, načelnik Instituta za medicinu rada VMA)

Pitanje: Koliko su štetni uređaji koje svakodnevno koristimo (npr. mobilni telefon)? (N.K)

Odgovor: Uređaji (električni pre svega, mobilni telefoni i drugo) koje svakodnevno koristimo u životu, generišu magnetna i električna polja malog intenziteta, koja se mogu izmeriti na malim rastojanjima od uređaja. Prema važećim naučnim saznanjima i stavovima međunarodne komisije za zaštitu od nejonizujućih zračenja (ICNIRP) ovi uređaji nemaju štetno dejstvo na zdravlje u smislu dugoročni posledica, tj. efekata na zdravlje, ako se pravilno upotrebljavaju po uputstvima proizvođača.

Zabrinjava činjenica da svakodnevno dolazi do velikog povećanja broja veštačkih izvora ektromagnetnog zračenja u radnoj, komunalnoj i životnoj sredini u odnosu na to da je čovek kao biće evolucijski adaptiran na mali fon zračenja iz prirodnih izvora (kosmos, nebeska tela, geomagnetno polje Zemlje). Stoga smatramo da nije preporučljivo postavljati veći broj električnih uređaja (moderne bežične telefone, mobilne telefone i drugo) u dečjim sobama, spavaćim sobama i slično. (pukovnik mr dr Dragan Aleksić, načelnik Instituta za medicinu rada VMA)

Pitanje: Mogu li injekcije koje se odnedavno koriste na VMA pomoći kod problema sa vidom na mrežnjači (na desnom oku došlo je jednim delom do odvajanja retine)? (M.K)

Odgovor: Potrebno je da dođete na pregled ponedeljkom u 15.30 časova kod doktora Petrovića da bismo mogli da procenimo stanje na oba oka i eventualnu mogućnost upotrebe anti VEGF terapije. (major dr Nenad Petrović, VMA)

Pitanje: Moja ćerka ide u sedmi razred. Pre godinu dana je po drugi put operisala oko, a pre šest godina oba. Reč je o strabizmu. Uvek je pričala da se seća nekih detalja prve operacije, ali ove druge se seća. Pesme koja je svirala tokom operacije i sada kada god je čuje, neutešno plače. Danas je u novinama videla sliku očne bolnice i opet je plakala. Šta da radimo? (M.M)

Odgovor: Savetujemo roditeljima pregled i mišljenje dečijeg psihologa. Potrebno je da se javite u Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj. (Dr Tamara Kljaković-Avramović, VMA)

Pitanje: Osećam jake bolove u vratu, koji prelaze duž kičme na lumbalni deo. Imao sam 40 fizikalnih terapija koje nisu dale rezultat. Imam 50 godina i radim u ugostiteljstvu na nogama preko 30 godina. Osećam jače bolove te mi je fizijatar dao sledeću dijagnozu: delom ispravljena fiziološka lordoza cervikalne kičme, spondilotične promene vratnih pršljenova, suženje IV prostora na nivou C5-6. Kako da ublažim bolove? 

Odgovor: Promene opisane na rendgenskom snimku Vaše vratne kičme su degenerativne prirode odnosno posledica dugogodišnje mikrotraume vezane za prirodu posla i godine starosti. Broj fizikalnih terapija koji je kod Vas primenjen, a nije dao adekvatan rezultat ukazuje na to da morate uraditi MRI vratne kičme na kojem bi se videla situacija sa vratnim pršljenovima i diskusima, amortizerima između njih. Kada uradite MRI vratne kičme možete se javiti, sa uputom za fizijatra VMA, dr Dejanu Miljkoviću, fizijatru VMA radi pregleda i konsultacije. Do tada koristite neke od propisanih medikamenata, pravilno pozicionirajte vrat, radite redovno naučene vežbe, a ponekad pri poslu koristite Šancov okovratnik. (potpukovnik dr Dejan Miljković, načelnik odeljenja Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, VMA)

Pitanje: Pre neki dan sam bio u laboratoriji da preuzmem rezultate analize krvi i mokraće. Za krv je pisalo da mi je ukupni bilirubin blago iznad normale. Mogu li nešto da uradim kako bih ga smanjio? Za mokraću je pisalo da u njoj ima puno sluzi. Prvi put čujem tako nešto. (N.K)

Odgovor: Sluzi u urinu normalno nema ili je ima malo. Prisustvo samo sluzi u sedimentu urina nema veći dijagnostički značaj. Ukoliko ste pored određivanja ukupnog bilirubina, uradili i analize poput direktnog bilirubina, transaminaza (AST, ALT), alkalne fosfataze, Gama GT, LDH i sve su u granicama očekivanih referentnih vrednosti, savetujem da ponovite njegovo određivanje za 10-15 dana vodeći računa o pravilnoj ishrani i smanjenom unosu gaziranih napitaka, kako biste proverili da li se radi o trenutnom povećanju bilirubina ili o stvarno povećanoj vrednosti. Ukoliko dobijete rezultat koji izlazi iz opsega referentnih vrednosti, obratite se lekaru koji će nakon pregleda i obavljenog ultrazvuka abdomena dobiti kompletniju sliku i uvid u stanje jetre kao i žučnih puteva. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Moj sin ima 17 godina, a već osam meseci ima bol u grudima. Bio je na snimanjima i doktori mu nisu nista našli. Bol je jak, oseća kao da mu se grudi skupljaju. Kako da on nestane? (I.D)

Odgovor: Bol u grudima je samo jedan od simptoma mnogih bolesti. Mogu ga izazvati mnogi uzroci: problemi sa kičmom, želucem, plućnom i srčanom maramicom, srcem. Može se javiti i kao posledica neurednog života, iscrpljenosti, porodičnih i poslovnih problema, zaljubljenosti kod mladih. Kada se isključe svi ostali uzroci, tek se tada može posumnjati da je reč o tom problemu.

Neophodno je da lekar uzme detaljnu i pažljivu anamnezu o nastanku i prirodi bola, provocirajućim činiocima, kao i svim dosadašnjim bolestima i navikama (pušenje, bavljenje sportom, stres...) i bolestima u porodici. Zatim treba obaviti detaljan fizički pregled sa obaveznim snimanjem EKG-a. Često je potrebno uraditi dodatne analize kao što su RTG grudnog koša, ultrazvuk srca, kao i laboratorijske analize enzima srčanog oštećenja, virusoloških analiza, krvne slike, faktora zapaljenja... S obzirom na to da navodite da svi pregledi obavljeni neophodna je konsultacija s lekarom koji će, u zavisnosti od urađenih analiza, odrediti dalje načine dijagnostikovanja i otklanjanja uzroka. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво