Читај ми!

Odgovori lekara, 5. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Da li ste znali da na dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak karcinoma možemo uticati, menjati ili ih potpuno eliminisati? Na primer, za svaki treći slučaj raka odgovorno je pušenje duvana. Na njegov nastanak utiču i nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, alkohol. Mislite o tome u martu - mesecu posvećenom borbi protiv karcinoma.

Pitanje: Imam male bolove u laktu sa unutrašnje strane (medijalni epikonditis). Doktor mi je propisao Diklofenak gel koji sam koristio oko mesec dana. Povremeno mi se ponovo javi bol na dodir sa unutrašnje strane. Bol se javio od sportskih aktivnosti u teretani (mislim da je od preopterećenja). Koliko moram da mirujem? (B.K)

Odgovor: Slažem se sa pretpostavljenom dijagnozom. Teško je reći koliko će bol trajati, ali sve dok ga ima neophodna je obustava sportskih aktivnosti. Preporučujem konsultaciju sa fizijatrom. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam ćerku, već tri godine ima na antistreptolizinski test ASO 1062. Vidim da je granica 200. Šta da radimo? (Đ.V)

Odgovor: Određivanje ASTO se koristi kao potvrda prethodne infekcije streptokokom grupe A. Služi i kao pomoć pri postavljanju dijagnoza mogućih komplikacija infekcija ovom bakterijom. Streptokoke grupe A su bakterije koje se često mogu naći u grlu i na koži. Neki ljudi mogu biti nosioci ovih bakterija, a da nemaju nikakve simptome i da nisu bolesni. Većina ovih infekcija su blage (infekcije grla, infekcije kože).

Ponekada bolest može poprimiti ozbiljniju formu, zato što može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Nivo ovih antitela počinje da raste 1-3 nedelje nakon infekcije, dostiže svoj maksimum u 3-5 nedelji i vraća se na normalan (nizak) nivo tokom sledećih nekoliko meseci. Povećanje vrednosti tokom vremena je  pokazatelj infekcije, zbog čega se savetuje ponavljanje analize za 2-4 nedelje. Ako ASTO raste, znači da je bolest aktivna. Ako opada, znači da se smiruje. Pozitivan nalaz znači da je organizam bio u kontaktu sa bakterijom i ne znači obavezno lečenje. Javite se obavezno pedijatru da bi procenio neophodnost daljeg lečenja na osnovu kliničke slike, rezultata ASTO i brisa ždrela. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam nizak pritisak. Rekli su mi da moram da uzimati što više tečnosti kako bi se doveo u normalu. Da li postoji još neko rešenje? (N.K)

Odgovor: Spomenuli ste nizak pritisak, ali niste da li imate simptome (umor, pospanost, vrtoglavica, zamućen vid). To su tegobe koje nastaju zbog smanjenog dotoka krvi i tada hipotenzija mora da se leči. Opšti saveti su da pijete dovoljno tečnosti (8-10 čaša) manje obroka, ishrana da bude lagana, bogata voćem i povrćem, bez pržene i začinjene hrane. Potrebno je da svakodnevno šetate u trajanju od 30 minuta. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво