Читај ми!

Odgovori lekara, 1. 3. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Kupus je biljka koju svuda možete kupiti, priprema se lako, a predstavlja izvor zdravlja. Sadrži: mangan, nešto manju količinu kalijuma i kalcijuma, vitamina A. Sve materije koje sadrži ga čine nezamenjivom namirnicom u dijetetskim režimima ishrane. Kuvani kupus snižava nivo holesterola u krvi.

Pitanje: Pre par dana sam počeo da osećam jake bolove u vratu i ramenima. Ne znam šta je uzrok, ali me zanima kako mogu da ih ublažim?

Odgovor: Povremeni bol u vratu je tegoba koja prati skoro svakog trećeg pacijenta bez obzira na starosno doba. Osim traume i degenerativnih promena u vratu, uzrok svakako leži i u savremenom načinu života što podrazumeva dugotrajno sedenje ispred računara, povijenost za radnim stolom, vreme provedeno u automobilu, ispred televizora, nošenje teških torbi u jednoj ruci. Savetuju se češće pauze sa šetnju i razgibavanje za one koji rade sedeći posao, vežbe istezanja i jačanja vratne muskulature, odabir dobrog jastuka, plivanje, tople kupke, povremene masaže koje će smanjiti napetost i poboljšati cirkulaciju, izbegavanje sedenja direktno ispod klima uređaja, nošenje Šancove kragne u cilju rasterećenja vrata. S obzirom na to da vam se bol prvi put javlja treba da se javite izabranom lekaru koji će na osnovu anamneze i pregleda utvrditi da li je neophodna dalja dijagnostika i konsultacija fizijatra u cilju sprovođena fizikalne terapije. (Dr Milica Mugoša).

Pitanje: Kako da ublažimo kiselinu u stomaku?

Odgovor: Kiselina u stomaku može biti izazvana određenom vrstom hrane, nekim lekovima, pušenjem, konzumiranjem alkoholnih i gaziranih pića, usled emocionalnog stresa, lošeg načina jedenja (brzo gutanje hrane bez žvakanja, ležanje nakon obroka), ali se može javiti i kao posledica pritiska na mišiće želuca od preteranog jela, uske odeće, trudnoće ili debljine. Prevencija je moguća, ako ne činite ništa od gore pomenutog. Pokušajte sa upotrebom antacida-lekova koji neutrališu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje. Deluju u roku od 15 minuta i dejstvo im je jedan do dva sata. Ako su epizode gorušice česte i onemogućavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, obratite se svom lekaru. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Kad sam još u osnovnoj školi počeo da vadim krv za analizu, primetio sam da mi nakon toga ne bude dobro. Postanem bled, padne mi pritisak. Može li se to promeniti?

Odgovor: Mali saveti koji mogu da Vam pomognu:
- Dan pre vađenja krvi uzmite 8-10 čaša vode,
- Dok čekate da Vam izvade krvi, slušajte muziku ili čitajte knjigu,
- Recite tehničaru da imate problem, da bi Vam krv vadili u ležećem položaju,
- Nakon vađenja krvi ostanite u ležećem položaju desetak minuta,
- Pojedite kocku čokolade. (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Već  nekoliko godina imam problem sa panikom i nekim strahom, a dolazi iznenada i tada je pritisak veoma visok. Da li postoji neko rešenje za ovo, stanje je užasno (N.D)

Odgovor: Potpuno razumem Vaše stanje i znam da Vam nije lako. Dobra vest je da se napadi panike uspešno leče i da osim farmakoterapije postoji i psihoterapija. Pristup svakom pacijentu je individualan, a samim tim i lečenje može različito da traje. Strah je moćan neprijatelj i u borbi sa njim trebaće Vam jak saveznik. To se svakako psihoterapeut-psihijatar kod koga ćete otići sa uputom Vašeg izabranog lekara. (Dr Milica Mugoša)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво