Читај ми!

Odgovori lekara, 19. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Broj obolelih od gripa u Srbiji i okruženju raste! Ipak, naša zemlja još nije ušla u epidemijski period. Zato narednih dana poboljšajte svoj imuni sistem. To ćete postići: zdravom hranom, snom, sportom, vitaminima i higijenom.

Pitanje: Mesec dana koristim lek "Roaccutane". Ima loših, ali i dobrih komentara na njega. Da li možete da mi kažete nešto više o njemu? (M.M)

Odgovor: "Roaccutane" se koristi za lečenje teških formi akni koje nisu mogle da se izleče drugih sredstava, uključujući i antibiotike. Velika je verovatnoća da će Vam lečenje proći bez neželjenih efekata, ali pre početka korišćenja neophodno je da se upoznate sa njima. Ovaj lek se ne smete uzimati u toku trudnoće, niti ostati u drugom stanju mesec dana po prestanku uzimanja leka. Ozbiljna neželjena dejstva koja zahtevaju prestanak uzimanja leka su veoma retka i to su: naprasitost i agresivnost, depresija, alergijske reakcije, povećanje nivoa šećera u krvi, bol u trbuhu, glavobolja, zapaljenja bubrega i jetre. Takođe, ne uzimajte lek sa antibioticima iz grupe tetraciklina, izbegavajte sunčanje i solarijum za vreme njegovog korišćenja. Lek potpuno napušta vaš organizam posle mesec dana i nema više nikakvog uticaja na vas. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Nameravam da gladujem oko 20 dana. Šta posle toga da jedem? Čuo sam da se gladovanjem mogu rešiti mnogi zdravstveni problemi (pritisak, psihološki problemi, šećer). (S.V)

Odgovor: Gladovanje je veliki stres za organizam i pretpostavljam da je Vaš plan da gladujete okiko 20 dana u dogovoru sa Vašim lekarom, koji poznaje Vaš zdravstveni status i koji će Vas uputiti i pravilno pripremiti da to sprovedete. Lično nisam za to. Moj savet je da se posvetite sebi u smislu svakodnevnih fizičkih aktivnosti, da unosite dovoljno vode, pravilno se hranite sa dosta voća i povrća, koristite nezasićene masne kiseline, ribu, posna mesa, beskvasni hleb od celog zrna. U odnosu na zdravstvene probleme koje neko ima ishrana se modifikuje, ali gladovanje mao metod lečenja već ugroženog pacijenta se ne preporučuje. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Već dve nedelje ne mogu da zaspim iz potpuno neobjašnjivih razloga. I ranije sam povremeno imao probleme sa spavanjem, ali brzo bi prolazili i nikad nisu ovako dugo trajali. Nisam pod stresom, ali legnem u krevet i  gledam u jednu tačku, a san jednostavno ne dolazi na oči. Spavam oko pet sati. Probao sam sa fizičkim aktivnostima, šetnjama, čajevima. Ništa ne pomaže. Počinjem da sumnjam da imam sporadičnu fatalnu insomniju i da ću umreti. Da li mislite da je ova bolest u pitanju? (M.S)

Odgovor: Nesanica podrazumeva nemogućnost spavanja tokom noći. Bilo da je produženo vreme uspavljivanja, često noćno buđenje, rano jutarnje buđenje ili spavanje bez osećaja odmora. Svaka nesanica koja traje duže od mesec dana je hronična i traži detaljnu analizu i konsultaciju sa psihijatrom, koji će na osnovu uzroka odrediti najbolje terapijsko sredstvo. Kako navodite da imate strah za život, posavetujte se sa lekarom koji će Vas pregledati i na odnosu rezultata proceniti da li su Vaši strahovi opravdani. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво