Odgovori lekara, 15. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Naučnici tvrde da je priroda „pogonsko gorivo za dušu“ i da deluje stimulativno i revitalizirajuće na čoveka. Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su tražili da sebe zamišljaju na različitim mestima kako bi utvrdili da li im se energija povećava.

Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali u prirodi i da je 20 minuta boravka na svežem vazduhu bilo dovoljno da im povrati energiju. Zato iskoristite ove lepe dane!

Pitanje: Da li postoji neko rešenje za pege na koži i licu? Kako da ih uklonim? (N.K)

Odgovor: Pege nastaju kao posledica proizvodnje veće količine pigmenta melanina na pojedinim mestima, a nisu praćene umnožavanjem pigmentovanih ćelija - melanocita. Postoje dva tipa pega Lentigo simplex koje nastaju kao posledica hiperpigmentacije na koži kad postoji genetska predispozicija i Lentigo solaris koje nastaju kao posledica opekotina od sunca.

Pege nemaju rizik po zdravlje, ali najčešće su estetski neprihvaćene od onih koji ih imaju. 
Postoje različiti tretmani i preparati koji su dosta skupi i slabo delotvorni. Trenutno najbolje rezultate daje "Ducray melanoscreen depigmentant" i "Iklen melanoexpert". Savetuje se zaštita od sunca kremama sa visokim faktorom zaštite. (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Imam seboroični dermatitis. Koristio sam kortikosteroide, koji su na početku pomagali. Sada više ne pomažu. Možete li mi preporučiti neka druga sredstva za tretiranje dermatitisa? Počeo sam da koristim devičansko maslinovo ulje, čini mi se da pomaže, ali pretpostavljam da mi je potreban neki lek. (N.K)

Odgovor: Seboroični dermatitis hronični je i recidivirajući dermatitis, te se samim tim ne može izlečiti već samo držati pod kontrolom. Najvažnije je čišćenje kože pranjem mlakom vodom i sapunom koji ne draži. Dodatno se koža čisti losionima ili miksturama sa 10 odsto sumpora, između jedan i tri odsto salicila i rezorcinom. Nakon čišćenja, koži je potrebna hidrantna krema (npr. „Bioderma ensibio DS“). Kod akutizacije promena preporučuje se hidrokortizon (jedan ili 2,5 odsto dva puta dnevno), kao i imidazolski preparati (ketokonazol u obliku krema za kožu i šampona za kosu). 

Za kožu ne treba koristititi fluorisane kortikosteroidne preparate. Za pranje kose preporučuju se i šamponi sa cink piritionom, selenijum sulfidom ili derivatima katrana. Primena kortikosteroidnih preparata mora biti ograničena (pet do sedam dana) i uvek uz konsultaciju vašeg dermatologa. Veoma važan je i način ishrane koji umnogome doprinosi uspesima u terapiji seboreje.

Ishrana kod seboreje treba da se bazira na: svežem i barenom povrću, voću, ribi, žitaricama, mahunarkama uz semenke lana, susama i bundeve, a od vitamina naročito su korisni vitamin Ce, vitamin Be, biotin kao i cink i gvožđe. Simptomi seboreje se pojačavaju pri konzumiranju alkohola, masne, ljute i prezačinjene hrane, kao i šećerima, mlekom te je opšti savet da se pomenute namirnice izbace iz upotrebe. (Dr Sandra Mrđa)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar