Odgovori lekara, 12. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i ove srede rešavaju Vaše zdravstvene nedoumice samo na sajtu RTS-a! Dajemo Vam savet i kako da se zaštitite od klostridije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Ovih dana se ponovo govori o infekcijama izazvanim bakterijom klostridijom. Evo šta možete uraditi sami: obavezno pranje ruku sapunom i vodom pre jela i nakon korišćenja toaleta. Ograničite korišćenje antibiotika odnosno isključivo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom, jedite ishranu bogatu vlaknima, dezinfikujte prostor.

Pitanje: Imam ulcerozni kolitis. Šta je to, pre dva dana su mi lekari saopštili tu dijagnozu. Nisu mi objasnili o kakvoj bolesti je reč? (I.M)

Odgovor: Ulcerozni kolitis je oblik zapaljenskih bolesti creva koji zahvata debelo crevo i karakteriše se prisustvom specifičnih ulceracija i erozija na sluznici debelog creva. Simptomi zavise od zahvaćenog regiona creva i opsežnosti bolesti. Pacijenti se obično žale na učestale vodenaste stolice sa primesama krvi i sluzi koje traju nekoliko nedelja. Mogu imati gubitak u težini i različite tipove bola u trbuhu (tup, oštar, grčevit bol, krčanje i pretakanje u crevima). Bolest karakterišu periodi pogoršanja i periodi remisije (mirna faza bolesti bez tegoba). Iako je uzrok ulceroznog kolitisa nepoznat, pretpostavlja se da genetski faktori igraju glavnu ulogu u nastanku bolesti.

Bolest kod pojedinih osoba može biti izazvana i faktorima sredine. Iako dijeta i način ishrane mogu ublažiti simptome bolesti, smatra se da ulcerozni kolitis nije izazvan načinom ishrane. Ulcerozni kolitis se leči kao autoimuna bolest. Terapija antiinflamatornim lekovima, imunosupresivima i biološka terapija usmerena na specifične komponente imunog sistema. Cilj terapije je postizanje remisije (klinički, laboratorijski, endoskopski) lekovima, a potom uvođenjem terapije održavanja koje bi trebalo da spreči ponovni relaps i komplikacije u dužem vremenskom periodu. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam radio iznad glave, zbog slušanja noćnog programa. Da li je to zdravo? (N.G)

Odgovor: Elektromagnetnog zračenja ima svuda gde ima struje, a tu se ubrajaju i kućni aparati, radio i televizijski predajnici. Stručnjaci kažu da ako su napravljeni po propisima i sa minimalnim proračunatim rizikom ne treba brinuti. Spavaća soba bi trebalo da bude isključivo soba za odmor, ali ako ste već ljubitelj noćnog programa potrudite se da svi uređaji budu na određenom rastojanju od kreveta. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Ponekad imam oštre bolove u glavi u trajanju do pet sekundi, neželjeno mrdanje palca desne ruke, neželjeno „igranje“ levog oka, kako kad bol u desnom oku i primetio sam da me dugoročno pamćenje loše služi. Imam samo 24 godine, šta mi savetujete? (N.S)

Odgovor: Tegobe koje opisujete i činjenica da ste jako mladi ukazuju na neophodnost upućivanja na neurološki pregled. Javite se izabranom lekaru koji će preduzeti dalje mere. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar