Odgovori lekara, 5. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, odgovaraju na Vaše nedoumice samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Grupa naučnika iz raznih delova sveta pronašla je „eliksir mladosti“ koji se nalazi u našim kuhinjama.

Na primer, oni koji unose veće količine polifenola, imaju daleko veću šansu da žive duže.

Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, žitaricama i čaju.

Istraživanja ukazuju da oni sprečavaju kardiovaskularne bolesti, zapaljenja, osteoporozu.

Namirnice koje su bogate njima su kakao, tamna čokolada, crne i zelene masline, šljiva, borovnica, jagode, maline, crni luk, spanać.

Ali ovo nisu jedine namirnice, znajte da svaka biljna hrana u svežem obliku ima ove sastojke.

Pitanje: Imam ćerku od tri godine. Na „antistreptolizinskom  testu“ (ASO) ima 1062, a vidim da je granica 200. Da li je to opasno? (N.N)

Odgovor: Određivanje „ASTO“ se koristi kao potvrda prethodne infekcije Streptokokom grupe A. Služi i kao pomoć pri postavljanju dijagnoza mogućih komplikacija infekcija ovom bakterijom. Streptokoke grupe A su bakterije koje se često mogu naći u grlu i na koži. Neki ljudi mogu biti nosioci ovih bakterija, a da nemaju nikakve simptome i da nisu bolesni. Infekcija su često blage (infekcije grla, kože). Ponekad bolest može poprimiti ozbiljniju formu, jer može dovesti do komplikacija. Nivo ovih antitela počinje da raste 1-3 nedelje nakon infekcije, dostiže svoj maksimum u 3-5 nedelji i vraća se na normalan (nizak) nivo tokom sledećih nekoliko meseci. Povećanje vrednosti je pokazatelj infekcije, zbog čega se savetuje ponavljanje analize za 2-4 nedelje. Ako ASTO raste, znači da je bolest aktivna. Ako opada, znači da se smiruje. Pozitivan nalaz znači da je organizam bio u kontaktu sa bakterijom i ne znači obavezno lečenje. Javite se pedijatru da bi procenio dalje lečenje. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Kako da smanjim stomak i šta da jedem? Imam povređenu kičmu. (D.M)

Odgovor: Najbolje da se pacijent javi svom izabranom lekaru koji će sagledati opšte stanje pacijenta, njegove životne navike, preporučiti režim ishrane i fizičke aktivnosti. Tek sa nalazom može doneti i odluku o upućivanju nutricionisti ili fizijatru koji će obučiti pacijenta o dozvoljenim vežbama u skladu sa nalazom na kičmenom stubu. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar