Odgovori lekara, 2. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Insituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Pre dve godine otkriven mi je tumor materice, koji sam odstranila. Nakon toga bila sam na ciklusu zračenja. Prošlog marta, otkrivene su mi metastaze na jajnicima, žlezdama, trbušnoj maramici i na kostima male karlice. Dobila sam hemoterapiju, ali sam odustala od nje. Krenula sam da se hranim sa presnom hranom i preparatima za čišćenje: pelin, karanfilić i crni orah. Nakon mesec dana takvim lečenjem, rezultati tumor markera su neverovatno bolji, počeli su da se smanjuju. Problem koji trenutno imam je pojava krvi u mokraći. Na urologiji sam, kažu da su u pitanju posledice zračenja i da pucaju kapilari u mokraćnoj bešici. Zanima me koju hranu da koristim?

Odgovor: Odluku o načinu ishrane morate doneti sami, baš kao što ste sami odlučili i da odustanete od hemoterapije i otpočnete drugu vrstu lečenja. Mislim da treba da jedete ono što će vam dati dovoljno snage u borbi protiv bolesti i ono što vam pre svega u ovom trenutku prija. Razmotrite još jednom odluku o daljem lečenju koje su lekari predložili, porazgovarajte sa vašim izabranim lekarom i onkologom, oni će vam pomoći da nađete balans između metoda koje nudi savremena medicina i ostalih vidova lečenja. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Šta su antioksidanti? Da li su zaista toliko dobri koliko se priča?

Odgovor: Antioksidansi su mikroelementi koji sprečavaju delovanje suvišnih slobodnih radikala. Slobodni radikali izazivaju oksidativni stres i kao posledicu mogu da dovedu do prevremenog starenja, karcinoma, reumatoidnog artritisa, katarakte. Njih unišavaju enzimi, ali oni to ne mogu učiniti bez pomoći antioksidanasa. Najpoznatiji su: beta karoten, vitamini A, C I E, mineral selen. Nalaze se u hrani, ali često to nije dovoljno, pa po preporuci lekara ugrožene grupe koriste farmaceutske preparate. Jako je važno za zdravlje da imamo zdrave životne navike i tako sprečavamo nastanak viška slobodnih radikala. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Moje dete bole sinusi. Šta da joj dam?

Odgovor: Kada se dete žali na „prednje glavobolje“, koje inače mogu biti jake, obratite se pedijatru. Ovo naročito važi za decu, koja imaju duže zapušen nos. Važno je da nos bude prohodan, a to se postiže ispiranjem fiziološkim rastvorom. Dajte detetu tečnost i inhalirajte ga.Takođe dajte mu lek protiv bola i zapaljenja, čiji je predstavnik „ibuprofen“. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar