Odgovori lekara, 29. 1. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Insituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Da li ste znali da pušenje utiče na nastanak više od 25 oboljenja, a da neka mogu biti i fatalna? Uoči "Dana bez duvanskog dima", dajemo Vam savete kako da ostavite ovaj porok.

- Ne odlažite prestanak pušenja. Ostavite cigarete odjednom i potpuno

- Napišite razloge za ostavljanje pušenja 

- Bacite sve  što vas podseća da ste bili pušač 

- Mislite pozitivno 

- Pijte dosta tečnosi, naročito prvih dana 

- Radite vežbe dubokog disanja i počnite sa vežbanjem

- Počinjete novi život

Pitanje: Da li postoji način da se rešim neugodnih dlačica iz nosa? (N.K)

Odgovor: Problem neugodnih dlačica u nosu je prvenstveno kozmetički problem. Sa medicinske strane, potpuno uklanjanje dlaka iz nosa nije preporučljivo zbog zaštitne funkcije koju one imaju. Njihovo uklanjanje treba ograničiti samo na onaj deo van nosnih otvora. (Dr Milena Turubatović).

Pitanje: Da li neprijatni zadah može da se izleči? Nemam pokvarene zube, ne pušim, ne pijem. Šta je uzrok? (S.S)

Odgovor: Neprijatan zadah iz usta predstavlja problem koji može biti izražen u različitom stepenu i kao takav negativno utiče na psihološko stanje osobe, jer sputava svakodnevnu komunikaciju. Uzroci neprijatnog zadaha su brojni, a uklanjanjem uzroka, najčešće, problem neprijatnog zadaha se rešava.

Obzirom da ste naveli da ne pušite, ne konzumirate alkohol i da je higijena usta odgovarajuća, potrebno je isključiti i oboljenja gornjih i donjih disanjinh puteva (infekcije sinusa, tonzilitis, bronhitis, hronična oboljenja pluća..) i oboljenja gasterointestinalnog trakta (gastroezofagealni reflux, hijatus ernija).

Za uklanjanje neprijatnog mirisa mogu se koristiti različita dezodorantna sredstva, u vidu spreja ili vodice za ispiranje usta, sijalogogna sredstva koja stimulišu lučenje pljuvačke takođe mogu eliminisati neprijatne mirise iz usta (kiseli sokovi, kisele i ljute bombone, žvakaće gume). Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu oralne medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju, a u slučaju isključenja oralnih uzroka zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana. (Dr Sandra Mrđa „Dom zdravlja Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar