Читај ми!

Odgovori lekara, 25. 1. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Insituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rešavaju Vaše zdravstvene nedoumica samo na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet za ovu subotu – Čarobne reči koje mogu da vam pomognu za jačanje imuniteta su: hrana, san, sport, vitamini i higijena. Dolaze hladni dani, pa ove reči primenite i u svojoj porodici.

Pitanje: Endokrinolog mi je rekao da se moja tiroida osušila, a imam Hašimoto. Nije mi predlagao ultrazvuk, ali sam ga ipak uradila. Utvrđeno je da imam tri čvorića od 5 mm i cistu od 11 mm. Kakva je razlika između čvorića i ciste? (L.M)

Odgovor: Broj pacijenata kod kojih se otkrije jedan ili više čvorova u štitastoj žlezdi uvećava se svake godine, a stručnjaci to objašnjavaju dostupnijom dijagnostikom. Žene su sklonije stvaranju čvorova (javlja se kod jedne od 12 do 15 žena, odnosno jednog od 40 do 50 muškaraca). Do pojave čvorova dolazi zbog nedostatka joda u organizmu koji je neophodan štitastoj žlezdi da bi proizvodila dovoljno hormona značajnih za sve metaboličke procese.

Štitasta žlezda pokušava da nadoknadi nedostatak tako što počinje da formira čvorove u tkivu. Čvor u štitnoj žlezdi ukoliko funkcija žlezde nije poremećena, što se najčešće i dešava, ne predstavlja bolest. Više od 90 odsto čvorova je dobroćudno. Ciste su čvorići ispunjeni tečnošću, a ne tkivom same žlezde. Čvorići ne zahtevaju obavezno lečenje, ali zavisno od tipa i veličine teško je predvideti njihov razvoj pa treba redovno da se prate. Endokrinolog će na osnovu ostalih analiza predložiti nastavak lečenja (Dr  Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Šta biste mi preporučili za bubuljice i masno lice? Bubuljice mi se svuda pojavljuju, a imam 19 godina. Ništa nisam uzimao na svoju ruku. (N.T)

Odgovor: Kao posledica hormonskih promena, pojačan je rad sebacealnih žlezda i stvaraju se mitiseri i bubuljice. Tretman je individualan. Kod izraženijih problema sa bubuljicama potrebno je prevashodno korigovati ishranu. Poželjno je da izbegavate koncentrovane šećere i zasićene masti, a ishranu obogatite sa dosta povrća, voća i dovoljnim unosom vode. Za umivanje koristite gel za pranje lica na bazi benzoin-peroksida, a na akne lokalno mažite retinoid. Neophodno je izabrati odgovarajuću kremu za negu lica koja će regulisati dalje lučenje sebuma.

Savetuje se i redovan piling kože. U svakom slučaju, potrebno je da se obratite dermatologu koji će proceniti Vašu kožu i dati predlog za adekvatnu negu i lečenje. Ako živite u Beogradu, možete da se javite na Kliniku za dermatovenerologiju KCS, Pasterova br. 2 ili u Gradski zavod za kožne i venerične bolesti, Džordža Vašingtona 17 (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Imam 32 godine i zadnja tri meseca imam probadajući bol u levoj dojci, a ponekad se javi i trenjenje. Bol se najčešće javi polovinom ciklusa. Imam dvoje dece. Da li da se javim lekaru? (M.N)

Odgovor: Bol u dojci ili mastodinija vrlo je čest simptom na koji se žene žale u vezi sa svojim dojkama. Ukoliko bolovi u dojkama prestaju po nastupanju novog menstrualnog ciklusa, oni ne predstavljaju signal za opasno stanje u dojci ili dojkama. Uzrok ovakvih bolova su hormonski poremećaji, koji se najčešće spontano povlače. Bol u levoj dojci koji se opisuje kao zračenje prema spoljnjem delu grudnog koša, ramenu i nadlaktici često je povezan sa degenarativnim oboljenjima vratnog dela kičme ili lošim držanjem što zahteva fizikalni tretman. Bol može biti i posledica traume ili upalnog procesa (mastitis). Javite se ginekologu koji će Vas pregledati, uraditi ultrazvuk dojki, utvrditi poreklo bola i predložiti dalje lečenje ukoliko je potrebno (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Levo koleno mi krcka kada ga savijem. Ne znam razlog, ali sumnjam na mnoge. Šta da radim? (N.K)

Odgovor: Moj savet je da za sada izbegavate čučnjeve i svaku vrstu preteranog savijanja kolena. Javite se ortopedu koji će na osnovu pregleda i RTG snimka kolena utvrditi ima li razloga za dalju terapiju (fizikalnu, medikamentoznu) (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitanje: Da li postoji rešenje za bubuljice oko usana? (P.P)

Odgovor: Rešenje postoji i morate otići kod dermatologa. Neophodno je da vas pregleda kako bi utvrdio o kom tipu kožne promene se radi, nakon čega će odrediti vrstu terapije (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“).

 Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво